(Julkaistu aiemmin Aamulehden Blogeissa, joka ei ole enää toiminnassa)
Valtamedian nykyinen uutisointi tympäisee. Tarjottu tieto vaikuttaa usein liian yksipuoliselta, epäolennaiselta tai jopa väärältä. Todenmukaisen kuvan muodostaminen maailmasta ja yhteiskunnasta vaatii nykyisin aikaa vievää omaehtoista tiedonhankintaa. Eduskunnan vuonna 2003 säätämä uusi lehdistölaki antoi medialle erioikeuden manipuloida yleistä mielipidettä.
Asiaintilaan on alistuttu tai suorastaan kannustettu Journalistin ohjeissa, jotka on toimittanut kustantajien ja toimittajahenkilöstön itsesääntelyelin Julkisen sanan neuvosto.
Heti Journalistin ohjeiden johdannon alussa luki vielä ennen vuotta 2005 hieno periaate:
- Hyvän journalistisen tavan perustana on kansalaisten oikeus saada oikeita ja olennaisia tietoja, joiden avulla he voivat muodostaa totuudenmukaisen kuvan maailmasta ja yhteiskunnasta.
Valitettavasti nykyisissä ohjeissa periaate on korvattu lauseella, joka painottaa toimittajan oman maailmankuvan tyrkyttämistä yleisölle:
- ...Hyvä journalistinen tapa perustuu jokaisen oikeuteen vastaanottaa tietoja ja mielipiteitä.
Myös toimittajien ylivoimaisesti tärkeimmäksi edellisten Journalistin ohjeiden kohdaksi vuoden 2002 kyselytutkimuksessa valitsema periaate on tärvelty.
Ennen kohta kuului:
- 8. Journalistin on työssään pyrittävä totuudenmukaiseen, olennaiseen ja monipuoliseen tiedonvälitykseen.
Vuodesta 2005 lähtien muotoilu on ollut seuraava:
- 8. Journalistin on pyrittävä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen.
Kohdan 8. aikaisemman muotoilun toimittajilta saama arvostus viittaa mediaomistajien olevan enemmän vastuussa toimittajamoraalia laskevasta nykyisestä muotoilusta.
Vaihtoehtomediaa syyttelevän valtamedian tulisi keskittyä parantamaan omaa tasoaan. Eräs keino on palauttaa vanhoja hyviä periaatteita takaisin Journalistin ohjeisiin. Muussa tapauksessa toimittajat saavat tyytyä maineeseensa epäluotettavimpana ammattikuntana yhdessä autokauppiaiden ja poliitikkojen kera.