Blogit

Lääkärit soittelevat vanhuksille – hoitotahtoon kirjattava ”ELVYTYSKIELTO”

Kuva Wallpaper Flare.

Asun Keski-Uudellamaalla. Keskiviikkona 9. huhtikuuta sain soiton salatusta numerosta, minulle ennestään tuntemattomalta naishenkilöltä, joka esitteli itsensä Kotihoidon lääkäriksi. Hän kertoi, että pitäisi järjestää kontrollitapaaminen. 80-vuotias äitini on kotihoidon asiakas – käyvät aamuisin katsomassa että monisairas äitini ottaa lääkkeensä. Lääkäri sanoi, että koronatilanteesta johtuen ovat päättäneet siirtää nämä tapaamiset syksyyn. Hän vielä kyseli äitini voinnista ja tiedusteli, onko mitään murheita. Kerroin, että äidin vointi on hyvä ja ainoa murhe on se, että kotihoito käy asiakkaiden luona ilman kasvosuojaimia ja hanskoja Keski-Uudenmaan Soten suosituksenmukaisesti. Tämän viikon alusta ovat kuitenkin kuulemma alkaneet lääkärin mukaan suojaimia käyttää.

Seuraavaksi tämä lääkäri tiedusteli, onko äitini tehnyt hoitotahdon. Vastasin epäileväni ettei ole. Seuraavaksi lääkäri sanoi, että ”asia kannattaisi hoitaa mahdollisimman pian ja kirjata hoitotahtoon ELVYTYSKIELTO”. Kysyin että ”anteeksi, mitä sanoit?”. Lääkäri toisti asian, jolloin ihmettelin, kuinka lääkäri voi moista edes ehdottaa. Kerroin myös olevani asiasta täysin eri mieltä. Kysyttyäni perustelua moiselle hän totesi, että ”ei voi olla varma etteikö elvytyksestä olisi enemmän haittaa kuin hyötyä potilaalle”. Hän lisäsi vielä että ”hyvään loppuelämään ei kuulu elvytys”. Oli katsonut äitini tiedoista, että sinne on merkitty äidin haluavan mahdollisimman hyvän ja kivuttoman loppuelämän. Tämä lääkärin kuvatus sanoi vielä, että koronatilanteen vuoksi asia pitäisi hoitaa mahdollisimman pian. Sanoin, että ”juurihan puhelun alussa kerroit, että tapaaminen siirretään syksyyn”. Ja nyt onkin äkkiä kiire saada hoitotahtoon kirjatuksi tuo elvytyskielto. Kuulemma ensi viikon alussa hoitaja soittaa ja sovitaan tapaaminen. Sanoin haluavani ehdottomasti olla mukana tuossa tapaamisessa.

Kerroin tapauksesta kahdelle tutulle. Molemmat olivat kuulleet vastaavista tapauksista. Lääkärit ovat jopa soitelleet vanhuksille suoraan ja tiedustelleet hoitotahtoa ja että voiko sinne kirjata tuon elvytyskiellon!!! Siis hemmetti – onko jostain korkeammalta taholta tullut määräys pikaisesti saada mahdollisimman monen vanhuksen hoitotahtoon kirjatuksi ELVYTYSKIELTO??? Näinkö halutaan hoitopaikkojen määrää turvata? Tämä nyky-yhteiskuntahan on niin sairas, että eläkkeelle siirtynyt pienituloinen on vailla ihmisarvoa. Vain kuluerä, joka ei enää tuota mitään. Eli siis toivottavasti kuolee pois mahdollisimman pian.

Voin hyvin kuvitella tilanteen, kun lääkäri soittaa kiltille mummolle tai papalle ja esittää asian kapulakielellä. Vanhus helposti toteaa, että ”kaipa se sitten on asia niin”. Ja näin OmaKantaan kirjataan elvytyskielto. Elvytyskielto on nimittäin yhtä pätevä kirjallisesti ja suullisesti annettuna. Jos lääkäri saa luvan puhelimessa, niin se pätee.

Hyvät ihmiset, kertokaa ihmeessä läheisille vanhuksillenne, että puhelimessa ei saa antaa mitään tuollaisia lupia. Asiaa pitää rauhassa miettiä yhdessä omaisten kanssa ja kannattaa tehdä hoitotahto kirjallisena. Ja kirjoittaa se sitten myös sanasta sanaan OmaKantaan.

Hoitotahto ei edes ole pakollinen, mutta sen tekemistä kovasti suositellaan. Itse olen sitä mieltä, että jokainen ihminen on tasan yhtä arvokas – oli sitten vanhus tai lapsi, nuori tai aikuinen. Mielestäni on selvää että aina elvytetään ja yritetään pelastaa ihmiselämä. Eri asia sitten, jos on esimerkiksi aivokuollut ja elämää pitkitetään koneellisesti. Hoitopaikoista varmasti tulee pulaa Suomessakin, kun tilanne pahenee, mutta on valtiovallan tehtävä ja huoli hoitaa, että paikkoja riittää jokaiselle. Mutta ei tällaisilla keinoilla.

Nimimerkki Pahoinvointivaltio

1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
trackback

Tietoa julkaisijasta

Lukijan Kirje

Julkaisemme harkiten lukijoiltamme saatuja tekstejä sivuillamme nimellä "Lukijan kirje". Jos haluatte kirjoituksianne julkaistavan, ottakaa yhteyttä yhteydenottolomakkeella.