Blogit

Perustulo, hyvinvoinnin perusedellytys

Helsingin Sanomat teki viime keväänä niukkuuskyselyn. He kysyivät, kuinka niukkuudessa eläminen on vaikuttanut lukijoiden elämään ja esimerkiksi omaan toimintakykyyn tai luovuuteen. Samalla kun Suomea mainostetaan maailman onnellisimpana maana, osa meistä on syvästi onnettomia.

Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksessa selvitettiin, mitä tavaroita ja palveluita tarvitsemme jotta tulemme toimeen, voimme ylläpitää terveyttä ja kokea osallistuvamme yhteiskunnalliseen toimintaan Suomessa.

Tutkimus nojautui kuluttajien käsityksiin välttämättömästä kulutuksesta. Helsingissä se tarkoittaa 1 380-4 310 euroa kuukaudessa ja muualla Suomessa noin 1 130-3 770 euroa kuukaudessa talouden koosta riippuen. Laskelmiin otettiin mukaan asuminen ja liikkuminen.

Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitoksella tarkastettavassa tutkimuksessa taas yhdistettiin ekologiset kysymykset hyvinvointitutkimukseen sekä teoriassa että käytännössä. Siinä kuvattiin kestävän hyvinvoinnin teoriaa, joka tunnistaa ihmisen ja luonnon välisen vuorovaikutuksen sekä kestävyyden tavoitteet.
Yksi osatutkimus julkaistiin syksyllä 2014 Kelan sarjassa otsikolla ”Kohtuuden rajat? Yksin asuvien perusturvan saajien elintaso ja materiaalijalanjälki”.

Tuuli Hirvilammin väitöstutkimuksessa esitettiin Kelan sivujen mukaan, että kestävä hyvinvointi perustuu relationaaliseen ihmiskäsitykseen, joka auttaa näkemään ihmisten ja ekosysteemien yhteyden sekä ihmisten hyvinvoinnin osana luontoa. Kestävä hyvinvointi määritellään kokonaisuudeksi, johon kuuluvat kohtuullinen elintaso, mielekäs ja vastuullinen toiminta, merkitykselliset suhteet ja elävä läsnäolo. Moniulotteinen käsitys hyvinvoinnille välttämättömistä tarpeista auttaa näkemään, miten hyvinvointia olisi mahdollista lisätä ilman, että samalla kasvatetaan haitallisia ympäristövaikutuksia.

Me tarvitsemme perustulon sekä sen lisäksi oikeuden tehdä työtä kukin omien kulloistenkin resurssien mukaan. Kaikki tähän mennessä esitetyt perustulomallit ja summat ovat kuitenkin täysin riittämättömiä. Perustulo pitää määritellä sen mukaan että sillä ihan oikeasti elää, eikä ainoastaan ole olemassa talvisessa maassa nimeltä Suomi. Summasta voidaan olla montaa mieltä mutta ehdottaisin minimisumman miettimiseksi tätä tutkittua tietoa siitä, mikä tuo summa todella on.

Lähteet:

Helsingin Sanomien artikkeli
https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005954997.html?utm_source=facebook&utm_medium=toimitus&fbclid=IwAR3C9aTU5mXxGj8C95xjP6z4tcPgcZU6koYfp-p5NdVQYUebxdSlY53tAd8

Helsingin yliopisto
https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/hyvinvointiyhteiskunta/yksin-asuvan-kohtuullinen-minimibudjetti-on-noin-1-400-euroa-kuukaudessa

Kela
https://www.kela.fi/-/teoria-kestavasta-hyvinvoinnista?fbclid=IwAR2ho68ovoLAQIF3Bx1xNxAa_v95N9CYPLP9_J5rTtDZaiUhtGd4GguICKY

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit