Blogit

Venäjä toimittajien informaatioaseena

Toimittaja Jessikka Aron kirja Putinin trollit ilmestyi tällä viikolla näyttävien lehtiotsikoiden saattelemana. Aro on tehnyt kiitettävää työtä tuodessaan esille Venäjän informaatiovaikuttamiseen pyrkiviä trollitehtaita ja niiden toimintaa. Kuitenkin kirjan julkistamisen jälkeen alkoi nettiin ilmestyä outoja otsikoita, kuten ”Jussi Halla-ahon perussuomalaiset sai vetoapua Suomen Venäjä-mielisiltä kevään 2019 vaaleissa” (Uusi Suomi 24.9.2019). Tämä oli niin kiinnostava väite, että minun oli pakko tarttua Aron kirjaan ja tutkia tarkemmin mihin väite perustuu.

On hienoa, että suomalaiset toimittajat ovat tarttuneet kovin ottein Venäjän vaikuttamispyrkimyksiin. Kuitenkin siinä kohtaa, kun puhe kääntyy kansallismielisiin tai perussuomalaisiin, monien toimittajien objektiivisuus näyttää pettävän. Venäjästä on keinolla millä hyvänsä saatava lyömäase kansallismielisiä vastaan, oli väite kuinka hataralla pohjalla tahansa. Ehdotankin, että toimittajat keskittyisivät torjumaan todellista informaatiovaikuttamista sen sijaan, että syyllistyvät siihen itse käyttäessään Venäjä-kysymystä aseena vihaamiaan kansallismielisiä vastaan. Aron kirjaa tutkimalla huomaa, että väite perustuu toimittajan tutkimuksiin Alexan ”find similar sites” palvelulla. Jokainen voi kokeilla palvelua osoitteessa alexa.com. Aron mukaan Venäjäkytköksiin yhdistetty MV-lehti on tukenut perussuomalaisten agendaa, ja Alexan palvelun kautta hän on löytänyt todisteen, että MV-lehteä lukevat netin käyttäjät ovat lukeneet myös perussuomalaisten Suomen Uutiset -sivustoa. Tämän perusteella Aro toteaa, että MV-lehteä lukeneet ovat perussuomalaisia. Hämäräksi jää, tarkoittaako hän perussuomalaisilla puolueen kannattajia, äänestäjiä vai jäseniä. Ilmeistä kuitenkin on, että hänen mielikuvissaan Suomeen on muodostunut ihmisryhmä, kansanosa, jota voidaan kutsua yleisnimellä perussuomalaiset, ja joka lukee sekä pahamaineista MV-lehteä että Perussuomalaisen puolueen julkaisuja. Tämän kansanosan hän näkee saavan tukea ja apua Putinin Venäjältä, huolimatta esimerkiksi siitä tosiasiasta, että MV-lehden Ilja Janitskin oli vaaleissa aivan toisen puolueen, Väyrysen tähtiliikkeen, ehdokkaana. Kuten olen aiemmassa artikkelissani osoittanut, on esimerkiksi Venäjän voimapolitiikkaa Euroopassa tukeva Nord Stream 2 -hanke sosiaalidemokraattien junailema, mistä ei lehdistö näytä saavan aikaan ollenkaan huolestuneita otsikoita.

Minulla on teille mielenkiintoisia uutisia. Testatessani Alexan palvelussa anarkistisen Varisverkoston osoitetta, tuli samankaltaisten sivustojen tuloslistalle kolmantena, heti Varisverkoston rinnakkaissivusto takku.netin jälkeen kansallissosialistinen vastarinta.com. Voimmeko Aron logiikkaa noudattaen päätellä, että suomalaiset anarkistit ovat sittenkin kielletyn vastarintaliikkeen kannattajia? Mutta mikä vielä järkyttävämpää, kokeillessani hakutoimintoa Vasemmistoliiton vasemmisto.fi-osoitteella, löytyi hakutulosten kärkipäästä, uskokaa tai älkää, perussuomalaiset.fi. Kuten amerikkalaisten oikeussalielokuvien loppukohtauksissa sanotaan, ”I rest my case”.

Tietoa julkaisijasta

M. A. Meretvuo

M.A. Meretvuo, FM, on tamperelainen kirjailija, esseisti ja kulttuurivaikuttaja. Bloggaajana hän kirjoittaa erityisesti turvallisuus- ja geopolitiikkaan liittyvistä aiheista. Hän valmistui Jyväskylän yliopiston Turvallisuuden ja strategisen analyysin maisteriohjelmasta ensimmäisenä suomalaisena siviiliyliopistossa turvallisuutta ja tiedustelua opiskelleena maisterina.

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement