Blogit

Alma Media ja ilmastouutisoinnin vaikeus

Ilmastonmuutoksesta meuhkaavan median ja erityisesti Alma Median toimittajien näyttää olevan vaikea ymmärtää sellaisia käsitteitä kuin maailmanhistoria, mittaushistoria tai fossiilinen energia. Sen todistaa useampi huomautus uutisonnin erheellisyydestä kyseisille medioille ja kaksi langettavaa päätöstä JSN:ltä koskien uutisointia.

Alma Mediaan kuuluva MTV sai langettavan päätöksen Julkisen sanan neuvostolta uutisoinnistaan 23.1.2023. Langettava päätös tuli olennaisesta asiavirheestä. Asiavirhe luurasi 20.6.2022 julkaistussa uutisessa Saksa aikoo hiilivapaaksi vuoteen 2030 mennessä – ”Tavoite ja määräaika tärkeämpiä kuin koskaan”.

Enpä huomannut tuolloin tarkistaa miten MTV uutisoi langettavasta. Olisin nimittäin vaatinut siihen korjausta. JSN antoi MTV Uutisille huomautuksen asiavirheen korjaamisesta, uutisoi Maikkari. Langettava on langettava vaikka huomautukseksi sitä väittäisi. JSN:n sivulta: Julkisen sanan neuvosto tekee käsittelyyn otetusta kantelusta joko vapauttavan tai langettavan päätöksen.

Ehkä nämä langettavat ilmastoasioista ovat hyvin herkkä aihe Alma Medialle, sillä Maikkari on osannut uutisoida muista päätöksistä langettavina: JSN antoi MTV Uutisille langettavan huumeiden käyttöön liittyvästä uutisesta.

Ja tässä toinen esimerkki kahden päivän takaa, langettavaksi osataan uutisoida myös ilmastoasiat jos kyseessä ei ole Maikkarin oma uutisointi: JSN:ltä langettava päätös Helsingin Sanomille ja Iltalehdelle.
MTV osasi kertoa kyseessä olevan langettavan, toisin kuin langettavan saanut toinen almalainen, Iltalehti ensi alkuun.

Iltalehden saama langettava liittyi toimittajien kyvyttömyyteen erottaa maailmanhistoriaa mittaushistoriasta. Toiseen almalaisia yhdistävään asiaan annoinkin jo vinkin tuossa edellä. Iltalehtikään ei halunnut uutisoida päätöstä langettavana, vaan huomautuksena. Otin yhteyttä toimitukseen sekä Perttu Kauppiseen, ja huomautin huomautuksen käytöstä langettavan sijaan. Kauppinen vastasi ettei ymmärrä asiaa, jolloin vastasin hänelle kysymyksellä ja esimerkillä: Mistä lähtien JSN langettavat ovat muuttuneet teillä huomautuksiksi?
Iltalehdelle langettava ja vapauttava päätös Julkisen sanan neuvostolta

Ja kas, eipä aikaakaan kun Iltalehden uutisoinnissa huomautus oli otsikossa muuttunut langettavaksi. Näitten toimittajien kanssa saa olla koko aika hereillä. Vai pitäisikö käyttää muodikkaasti englantia ja sanoa että must be woke all the time toimittajien kanssa?

Kun tässä on ryöpytetty IL:n toimittajia niin täytyy kehuakin kun syytä löytyy. Lukekaa Sanna Ukkolan kolumni kirkon nykymenosta. Niin kohdalle osuvaa kirjoittelua en ole lukenut IL:stä pitkään aikaan.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit