Blogit

Avoin kirje Helsingin Sanomien päätoimittajalle

Julkaisemme Fortress Europen mielenosoituksen järjestäjien avoimen kirjeen Helsingin Sanomien päätoimittajalle


Järjestimme 10.9 Vuosaaren Mosaiikkitorilla mielenosoituksen. Paikalla oli ilmeisesti myös HS:n edustaja, koska saimme jo samana päivänä lukea uhonneemme Vuosaaressa. HS

HS edustaja
HS edustaja

Olet itse allekirjoittanut kannanoton Luotettavan Median Puolesta. Kannanotossa sanotaan mm. seuraavaa ”Sitoudumme oikeisiin tietoihin perustuvaan ja merkitykselliseen journalismiin. Kun tietoja pyritään tahallisesti hämärtämään tai vääristelemään, puutumme siihen omissa medioissamme.”

Yllämainitussa artikkelissamme mielenosoitusta kuvattiin uhoamiseksi annettiin heti alkuun mielikuva että poliisi oli runsain joukoin paikalla meidän mielenosoitustamme vahtimassa.

Fortress Europen mielenilmaus
Fortress Europen mielenilmaus

Järjestäjien ymmärryksen mukaan poliisi oli suojaamassa mielenosoitusta suurin joukoin ”rauhalliselta mutta äänekkäältä” vastamielenosoittajien joukolta, sekä antamassa lisäturvaa tilaisuuden pääpuhujalle.

Nämä rauhalliset vastamielenosoittajat mm. soittivat sumutorvia, sireeneitä, myös tomaatteja ja kananmunia käytettiin (Youtube), tosin turvatiimimme ja poliisi olivat tilanteen tasalla. Lisäksi useita häiritseviä henkilöitä jouduttiin kaitsemaan ”omalle puolelleen” mielenosoituksestamme poliisin toimesta.

Häirikön poistaminen
Häirikön poistaminen
Rauhallinen vastamielenosoitus
Rauhallinen vastamielenosoitus

Lisäksi tilaisuuden kiistanalaisin ja uutisarvoisin henkilö oli unohtunut artikkelista kokonaan.

Faktuaalisien puutteiden lisäksi kyseisestä artikkelista henkii mielestämme nimenomaan tietojen hämärtäminen ja vääristeleminen. Toivomme että olet sanasi mittainen mies ja toimit kuten allekirjoituksellasi lupasit, eli ”Otamme jatkossakin vastuun julkaisemistamme uutisista ja niiden oikeellisuudesta, ja vastaamme myös toimitustemme tekemistä virheistä ja niiden korjaamisesta”. Toivomme myös että teet sen vähintään yhtä näkyvästi kuin julkaisit tämän uutisen.

Miksi sitten avoin kirje? Koska aikaisemmankin kokemuksen perusteella vastuullisen median artikkelien korjaus on joskus ylivoimaisen vaikeaa ja valitus Julkisen Sanan Neuvostoon tarkoittaa vain asian hautaamista vuodeksi, jonka jälkeen ei ole väliä vaikka korjauksen joutuukin julkaisemaan. Tämä ei ole mielestämme vastuullista journalismia ja joudummekin ottamaan yleisen mielipiteen valituskanavaksemme.

Vastaustanne odottaen,

Seppo Heino
Antti-Jussi Hirsimäki
Maria Kaljuste
Pekka Kemppainen
Aleksi Keskinen
Jukka Ketonen
Kim Larni
Juha Mäenpää
Mauri Peltokangas
Jani Perttilä
Jani Salomaa
Seppo Saarela
Markku Salonen
Kevin Servin
Kristiina Vainikka

Tietoa julkaisijasta

Lukijan Kirje

Julkaisemme harkiten lukijoiltamme saatuja tekstejä sivuillamme nimellä "Lukijan kirje". Jos haluatte kirjoituksianne julkaistavan, ottakaa yhteyttä yhteydenottolomakkeella.