Blogit

Euron ja EU:n kaatumisen varalle on mietittävä vaihtoehtoja

Minä ja kaikki muutkin yrittäjänä toimineet mietimme jatkuvasti erilaisia vaihtoehtoja yrityksen tulevaisuuden osalta. Se on välttämätöntä, jotta yllättävässä tilanteessa pystyy tekemään nopeita ja harkittuja ratkaisuja.

Kokonakriisi on ajanut esim. Italian entistä ahtaammalle. Maan talouden romahtaminen on hyvinkin mahdollista. Samalla on todennäköistä, että euro ja EU siirtyvät nykymuotoisina historiaan.

Vaikka olisi kuinka euron kannattaja, niin silti kannattaisi pohtia mahdollisia vaihtoehtoja. Sillä ”ei vara venhettä kaada” eli ei varautumisesta ole mitään haittaa. Päinvastoin.

Itse olen pohtinut usein asiaa, ja mielestäni vakavin vaihtoehto olisi nykyajan Hansaliitto. Löyhä keskisen ja pohjoisen Euroopan valtioiden liitto, jossa Saksalla olisi keskeinen rooli. Toinen vaihtoehto olisi Nordek eli pohjoismaiden ja Baltian maiden yhteistyö.

Päinvastoin kuin nykyinen EU, Hansaliiton maat ja Nordekin maat olisivat monella tapaa samankaltaisia, jolloin ne pystyisivät rakentavaan yhteistyöhön ja yhteiset päätökset sopisivat nykyistä unionia paremmin kaikkien mukana olevien maiden tarpeisiin.

Tietoa julkaisijasta

Reijo Tossavainen

Toisinajattelija. Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.
Eläkeläinen, entinen päätoimittaja-yrittäjä ja kansanedustaja (ps).