Blogit

Ideologian sumutus

Kuva Wikimedia Commons.

Älyllisesti vähemmän kyvykkäät ihmiset eivät kykene tunnistamaan omaa tietämättömyyttään ja ymmärtämättömyyttään. He ovat kyvyttömiä meta-ajatteluun, eli oman kyvyttömyyden tunnistamiseen. Esimerkiksi, 2-vuotias lapsi ei tiedä, että hän ei osaa solmia kengännauhojaan. 3-vuotias lapsi tietää jo, että kengän nauhat tulisi osata solmia, mutta ei osaa. Meta-ajattelukyvyn puutetta kutsutaan myös Dunning-Kruger -efektiksi. Tutkimusten mukaan ihmiset, jotka kärsivät Dunning-Kruger -efektistä, kääntyvät helpommin ääriajatteluun, eli ideologisoituvat.

Maahanmuutto on asia, mikä ideologisoi ihmisiä ääriajatteluun. Niin sanotut suvaitsevaiset katsovat pakolaisasiaa ideologian sumentamasta näkökulmasta.  Maahanmuuttokriittiset katsovat asioita pragmaattisemmin, toki ääriajattelua on myös siinä leirissä, mutta nämä ovat marginaalitapauksia. Toisaalta tuntuu, että koko ns. suvaitsevais-kansa on täysin ideologisoinut.

Hyvänä esimerkkinä tästä on se, että jos pakolainen sanoo “olen hädänalainen”, tämä uskotaan kyseenalaistamatta asiaa. Jos asiaa kyseenalaistaa, on tämä ideologian vastaista — se ei sovi ideologian raameihin.

Meta-ajatteluun kykenemätön ihminen ei voi nähdä tai käsittää, että ideologia on sumentanut hänet. Väärää tietoa ei tarvitse suvaita eikä ymmärtää. Niin sanotut suvaitsevaiset puhuvat jakamattomista ihmisoikeuksista, mutta käytännössä tämä on teoriaa ja ideologiaa. Mitä on ylipäätään “jakamaton ihmisoikeus”? Eikö sitä jaeta?

Kun suomalaiset kodittomat menivät jonottamaan irakilaisten pakolaisten kanssa SPR:n ylläpitämään majoitustaloon, käännytettiin suomalaiset kodittomat pois. Oliko tämä jakamaton ihmisoikeus? Lähtökohtaisesti kummatkin (pakolaiset ja kodittomat) olivat sillä hetkellä samanlaisessa tilanteessa ja hädässä, eli vailla ruokaa ja paikkaa nukkua.

Ihmisoikeudet eivät ole ns. zero-sum -game, eli jos joku voittaa, toisen on hävittävä. Todellisuudessa resurssit ovat kuitenkin rajallisia (raha, energia, aika, jne.). Jos jokin asia vie resursseja, ovat resurssit pois jostain muulta. Esimerkiksi, sinulla on vain 24 tuntia päivässä – jos käytät siitä lukemiseen neljä tuntia, sinulla on jäljellä enää 20 tuntia. Logiikka on sama rahan suhteen.

On absurdia väittää, että pakolaisina tulleiden ihmisten maahanmuutto ei ole mistään pois. Välittömät vaikutukset ovat ainoastaan kuluja vastaanottavalle maalle. Tämän lisäksi exodus (maasta poismuutto) aiheuttaa harmia myös pakolaisten kotimaalle – erityisesti koulutettujen ihmisten exodus on tuhoisaa.

Valitettavasti äärihumanismi keskittyy lyhytnäköisesti sen yksilön oikeuksiin, joka on tullut pakolaisena Eurooppaan. Samaan aikaan se kaventaa muiden yksilöiden oikeuksia ja hyvinvointia lähtömaassa kolmella tavalla:

  1. Lähtömaan taloudesta lähtee pois tärkeitä tuotannontekijöitä. Monissa maissa miehet pitävät infrastruktuurin ja muut makrotalouden alat elossa. Tästä syystä on moraalitonta ottaa ja jopa houkutella koulutettuja nuoria miehiä paikallisesta taloudesta pois. Tästä kärsivät erityisesti paikalliset lapset, naiset ja vanhukset.
  2. Pakolaisten exodus aiheuttaa turvattomuutta heidän kotimaassa: Jos pakolaisina tulleet henkilöt ovat hyviksiä ja maassa on sota pahiksia vastaan, on moraalitonta ottaa hyviksiä vastaan. Heidän pitäisi olla puolustamassa naisia, lapsia ja vanhuksia pahiksilta. Tuskin naiset, lapset ja vanhukset kitkevät pois pahikset.
  3. Auttamalla yhtä ihmistä, apu kielletään monelta muulta. Kotouttamiseen menevällä rahalla pystyttäisiin auttamaan useampaa ihmistä lähtömaassa tai sen lähialueilla. Erään norjalaisen tutkimuksen mukaan yhden ihmisen kotouttamiseen menevällä rahalla, saataisiin tarjottua 20 ihmiselle turvallinen ympäristö lähtömaassa tai sen läheisyydessä. Toisin sanoen, auttamalla yhtä ihmistä, kielletään turva ja ihmisoikeudet 19 muulta ihmiseltä.

Joidenkin arvioiden mukaan ISIS-taistelijoita on Irakissa noin 5 000. Irakin väestömäärä on noin 37 miljoonaa. On vaikea ymmärtää, että 5 000 ISIS-taistelijaa voisivat terrorisoida koko Irakin kansaa. Miesylivoima hyviksillä on 1/7400.

Jos Suomi haluaa, että Irak on turvallinen maa, olisiko moraalisempaa antaa amnesty ISIS-taistelijoille ja kutsua heidät Eurooppaan? Näin pelastettaisiin 37 miljoonaa ihmistä pahisten terrorilta.

Lukijan kirje

Tietoa julkaisijasta

Lukijan Kirje

Julkaisemme harkiten lukijoiltamme saatuja tekstejä sivuillamme nimellä "Lukijan kirje". Jos haluatte kirjoituksianne julkaistavan, ottakaa yhteyttä yhteydenottolomakkeella.