Blogit

Kokoomus, sananvapaus ja vihapuhe

Kuva muokattu Wikimedia Commons / public domain.

Kun puhutaan länsimaisesta kulttuurista ja sen kulmakivistä, ei voi jättää mainitsematta sananvapautta. Henkilökohtaisesti pidän länsimaalaisuutta enemmän rodullisena ja historiallisena kokonaisuutena kuin minään ihmisoikeuskerhona, mutta arvostan toki sananvapautta yhtenä tämän kulttuuripiirin hyvistä saavutuksista.

Nykyään sananvapaus on todellisempaa kuin koskaan ennen. Sosiaalinen media on päästänyt ääneen sellaisetkin joilla ei ääntä olisi muuten. Kaiken voi sanoa, vaikka nimimerkin takaa, kuten itse teen. Joskus vielä uskottiin siihen, että tila jossa kaikki voisivat keskustella keskenään täysin vapaasti ilman mitään estoja, olisi demokratian kannalta ihanteellisin asiantila.

Vaan ei uskota enää.

Vapaus on todellakin vapauttanut kaikenlaisen ajattelun ja kirjoittelun, sen muassa myös vähemmän positiiviset tuntemukset. Samalla sananvapaus on saanut rinnalleen puheen sananvastuusta. Eliitti, liberaalit, jotka ovat tottuneet puolustamaan vapausarvoja ainakin puheen tasolla, ovatkin huomanneet että myös toista mieltä olevat voivat käyttää omaa vapauttaan. Vapaus ei enää maistukaan yhtä makealta.

En aio ryhtyä tässä käsittelemään omia näkemyksiäni sananvapauden merkityksestä tai mahdollisista rajoista, vaan keskityn käytännön asioihin. Tämän julkaisun lukijat luultavasti tietävät senkin, että käytännössä sananvapauden rajoituksia vaativat vihervasemmistolaiset poliitikot ja toimittajat, jotka ovat saaneet kielteistä palautetta edesottamuksistaan tai artikkeleistaan. He ovat omaksuneet roolin hyvinä ihmisiä, joita voivat vastustaa tietenkin vain pahat ihmiset. He ovat kuin jäniksiä, jotka pistävät päänsä pensaaseen tai kuninkaita, jotka ampuvat viestintuojaa. He ovat kuin lääkäreitä, jotka yrittävät hoitaa syöpää kipulääkkeillä. He eivät ymmärrä pettävänsä itseään. He eivät ymmärrä, että vihapuhe on pikemminkin oire ongelmasta kuin se itse ongelma.

Mutta nyt myös kokoomus, oikeistopuolue, on ryhtynyt suunnittelemaan sananvapautta rajoittavia toimia. Kysymys ei ole esimerkiksi laittomiin uhkauksiin puuttumisesta kovemmalla otteella (mikä minun mielestäni olisi ihan suotavaa), vaan siitä että ryhdytään panostamaan muun muassa anonyymien sometilien taustojen selvittämiseen (eli rahallisesta panostuksesta) ja tietenkin ”rasisminvastaisen” eli monikulttuurisuutta propagoivan opetuksen lisäämiseen. Voidaan ihmetellä, miksi Kokoomus piittaa vihervasemmiston murheista. Pyrkiikö se samaa suvaitsevaisista toimittajista itselleen äänestäjiä, joku voisi ihmetellä. Ehkä niinkin. Mutta myös Kokoomuksen itsensä kannalta on loogista vastustaa esimerkiksi EU-kriittisiä Twitter-tilejä.

Kokoomuksen suunnitelmissa, kuten kaikissa muissakin vihapuheen vastaisissa toimissa on kaksi perimmäistä ongelmaa:

  1. Sananvapaus on ihan oikeasti ihmisoikeus ja yksi tärkeimmistä vapausarvoista. Nämä liberaalit ihmisoikeusaktivistit, jotka aina vihapuheen vaikutusta liioittelevat, eivät tunnu ymmärtävän, että nimenomaan myös loukkaavan ja järkyttävän puheen tuottaminen ja levittäminen kuuluvat sananvapauden piiriin.
  2. Käytännön ongelmat. Vihapuheen määrittely on loppupeleissä mahdotonta, selkeitä tappouhkauksia lukuun ottamatta. Edes se, mikä on valheellista tietoa, ei ole yksiselitteistä. Nykymaailmassa, jossa loukkaantuminen milloin mistäkin on suorastaan muodikasta, mikä tahansa voisi olla vihapuhetta. Tulkinnanvaraisuus ja mielivaltaisuus muodostavat väistämättä ongelman, jos tällaista vihapuheen vastaista kampanjaa ryhdytään tosissaan käymään. Varmasti se tulee osumaan heitä myös omaan nilkkaan.

 

Pahaa pelkään, että kohti DDR:ää olemme matkalla. Mitä isommiksi globalisaation, EU:n ja monikulttuurisuuden ongelmat kasvavat, sitä suurempi paniikki eliitillä ja sen kannattajilla tulee olemaan. Se ei ole tähänkään asti toiminut rationaalisesti tai kansansa parasta ajatellen, joten miksi se tulisi muuttumaan yhtään sen paremmaksi nyt pissatessaan hädissään housuihinsa. Vihapuhetuomiot ja sensuuri yleistyvät taatusti, mutta samalla yleistyy niiden vastaisuuskin. Yhä useampi ihminen ymmärtää niiden tehottomuuden ja todellisen tarkoituksen.

Vaikken ole itse koskaan ketään solvannut tai uhkaillut, tiedän kyllä, että monikin voisi luokitella monikulttuurisuutta arvostelevat tekstini vihapuheeksi. Ehkei näistä monet välitä, koska eivät tiedä kuka oikeasti olen. Silti uskon, että tämänkin julkaisun kimppuun käydään vielä joskus ihan lainsäädännön voimalla. Sitä odotellessa yritän keksiä vaihtoehtoja. Ehkä hankin oman painokoneen ja alan jakaa lentolehtisiä…

Mitä meidän kansallismielisten sitten tulisi tehdä, kun Kokoomuksen ynnä muiden ajamat asiat tulevat lakeina voimaan?

Yhtenä vaihtoehtona on hyödyntää niitä somekanavia, joita ei Suomessa tai lännessä yleensä kontrolloida. Niitä syntyy taatusti lisää, sillä internet on aina lakeja edellä ja vastaa kysyntään. Venäläinen Vkontakte on nyt jo monien käytössä, pitäisi ehkä itsekin tutustua siihen paremmin.

En suosittele rikkomaan lakeja. Se ei ole järkevää eikä linjassa isänmaallisen ajattelun kanssa. Suosittelen pikemminkin noudattamaan lakeja.  Vaikka periaatteessa halveksin uhriutumista ja muuta vihervasemmistolaista valittelua, saattaa olla parasta antaa heidän maistaa omaa lääkettään. Vihapuhetta ja uhkailua ynnä muuta epämiellyttävää palautetta kohdistuu nytkin kansallismielisiin poliitikkoihin, enkä usko sen tulevaisuudessa vähenevän. Siitä voisi tehdä suuremman numeron.

Meidän suomalaisten on nimettävä itsemme alkuperäiskansaksi, joka menneisyydessä on kokenut sortoa Venäjän ja Ruotsin taholta. Meidän on ryhdyttävä joukolla painostamaan Ylen kaltaisia organisaatioita aina kun se esittää jotain mistä emme pidä. Samalla joka ainut epämiellyttävä asia, jonka koemme tai näemme on syytä ilmoittaa poliisille viharikoksena. Jos ei niitä muuten tule, vastustajaa voi aina provosoida vihapuheeseen (pelkkä vastaväitekin riittää). Näin ollen koko järjestelmä kuormittuu ja tukkiutuu ja lakkaa olemasta uskottava.

Katsotaan nyt kuinka käy, kuka tämän järjestelmän lopulta kuormittaa pilalle ja kuka puolestaan ymmärtää puuttua vihaisten ajatusten ja turhautumisen juurisyihin. Innolla odotan myös tulevaisuuden tutkijoiden analyyseja tästä ajasta.

– Jeja 

Tietoa julkaisijasta

Lukijan Kirje

Julkaisemme harkiten lukijoiltamme saatuja tekstejä sivuillamme nimellä "Lukijan kirje". Jos haluatte kirjoituksianne julkaistavan, ottakaa yhteyttä yhteydenottolomakkeella.