Niin tarttuisin puhelimeen ja soittaisin heti virkaveljelleni Kiinan presidentille Xi Jinpingille ja pyytäisin häntä sulkemaan maassa rehottavan villieläinten kasvatuksen ja kaupan vaikka erittäin kovalla kädellä, jos ei muu auta.
Taikka vielä mieluummin tapaisin hänet ja ottaisin valokuvia mukaan näistä samoista villieläintoreista, joista nämä koko ihmiskuntaa uhkaavat tappavat virukset saavat alkunsa. Muistuttaisin presidentti Xitä siitä miten julmasti eläimiä näillä toreilla kohdellaan ja miten järkyttävän huono hygienia eläintoreilla ja näiden eläinten kasvatuspaikoilla on.
Soittoon olisi syytä sen takia, että vaikka Kiina antoikin jo koronakriisin aikana – tosin tietyin poikkeuksin – pysyvän määräyksen maassa rehottavan villieläinkaupan lopettamisesta, niin nyt näitä iljettäviä toreja on kuitenkin Kiinassa jälleen avoinna. Mm. lepakoita ja muurahaiskäpyjä myydään ihmisravinnoksi entiseen tahtiin.
Eli kun käytäntö Kiinassa näyttää olevan heti kriisin siellä hieman helpotettua erilainen kuin lainsäädäntö, niin Kiinan johtoa pitäisi välittömästi muistuttaa ja painostaa tästä vakavasta asiasta ja sen riskeistä.
Tämän tekisin mm. siksi, että uskon pienemmälläkin valtiolla olevan juuri nyt tilaisuus vaikuttaa isosti tähän asiaan ennen kuin koronakriisi taas unohtuu ja jää nopeasti erilaisten suurvaltapoliittisten tapahtumien ja lyhytnäköisen taloudellisen ahneuden jalkoihin.
Pitäisi vedota Kiinan itsekkyyteen
Juuri nyt ei tarvitsi muuta kuin puhua presidentti Xille ongelmasta tavalla joka vetoaa eniten Kiinan ”itsekkyyteen”, sillä kuten koronakriisikin taas tämän asian unohtaneita muistutti, niin valtiot ovat pohjimmiltaan itsekkäitä ja ajavat vain omia intressejään.
Tarvitsisi siis vain kertoa presidenti Xi Jinpingille koronaviruksesta siitä näkökulmasta, että miten kauhea katastrofi tämä koronakriisi seurauksineen on ollut ja tulee olemaan nimenomaan Kiinalle itselleen.
Pitäisi siis pyrkiä perustelemaan presidentti Xille, että Kiina itse hyötyy villieläinbisneksen sulkemisesta ja toisaalta kärsii valtavasti tulevaisuudessa, jos se jatkaa sitä. Näin toimimalla voisimme saavuttaa Kiinan kanssa paremman tuloksen kuin syyttelemällä sitä suoraan, joka helposti vain ärsyttää herkkähipiäistä suurvaltaa ja voi provosoida tilannetta.
Kiinan johtajan saisi varmasti kuuntelemaan herkällä korvalla tällaista puhetta, sillä hän on kyllä jo varmasti muutenkin tajunnut miten valtavia vaikutuksia tällä viruspandemialla on sekä Kiinan julkisuuskuvaan, että Kiinan talouteen sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä.
Sillä vaikka Kiinan villieläinbisneksessä liikkuvatkin isot rahat ja se työllistää miljoonia kiinalaisia, niin se on kuitenkin Kiinan taloudessa vain pisara valtameressä ja pelkästään meneillään olevan koronakriisin aiheuttamat tappiot liikkuvat villieläinbisneksen voittoihin verrattuna aivan eri universumissa.
Vaikutukset maailmaan
Jos Kiinan johto saataisiin todella kiinnittämään tarmonsa ja tahtonsa tähän asiaan, niin sen lisäksi, että koko ihmiskuntaa uhkaavien pandemioiden riski huomattavasti vähenisi, niin samalla myös lukemattomien eläinten julma ja täysin valinpitämätön kohtelu loppuisi.
Villieläintorien lopettamisella olisi vaikutusta myös salametsästykseen, sillä sen jälkeen myös salametsästykseen liittyvän villieläinkaupan, joka sekin on Kiinassa ja Aasiassa valtavaa, olisi paljon vaikeampaa toimia, kun sitä kautta hankittuja eläimiä ja niiden osia ei voisi enää väittää laillisesti kasvatetuksi.
Kiinalaiset infrahankkeet myös ongelma
Kiinalaisten kasvavalla taloudellisella roolilla maailmassa on vaikutuksensa villieläimiin ja luontoon myös niissä monissa kehityismaissa, missä kiinalaisilla yhtiöillä on meneillään suuria infrastruktuurihankkeita.
Kiinalaisyhtiöt tuovat paikalle runsaasti omaa kiinalaista työvoimaa ja nämä kiinalaiset harrastavat työnteon ohessa tuotteliasta sivubisnestä uhanalaisilla ja harvinaisilla luontokappaleilla ja tappavat ja vangitsevat kaikki arvokkaat villieläimet mitä kiinni saavat.
Näin Kiina ja sen villieläinbisnes ”puhdistaa” projektiensa sivussa yhteistyömaiden alueita luonnonrikkauksien lisäksi myös luontokappaleista.
Kertoisin Xille myös, että tällaisen säälimättömän ja peruuttamatonta vahinkoa aiheuttavan toiminnan estämiseksi kiinalaisten asenteita eläimiä kohtaan on muutettava vahvalla asennekasvatuksella ja tiukentamalla Kiinan lähes olematonta eläinsuojelulakia.
Kiinan on kannettava kasvavaa vastuuta
Kiinan johto on saatava ymmärtämään se, että kun Kiinan kansainvälinen ja taloudellinen asema on kasvanut räjähdysmäisesti, niin samaan tahtiin kasvaa myös Kiinan vastuu monissa eri asioissa koko maapalloa ja ihmiskuntaa kohtaan eikä näitä vastuita voi välttää piiloutumalla loputtomiin kehitysmaastatuksen alle.
Kiinan on käsitettävä, että lähes 1,5 miljardin ihmisen jättivaltion vastuuton toiminta johtaa toistuvasti vakaviin ja peruuttamattomiin seurauksiin, jotka vahingoittavat viimekädessä ratkaisevasti myös Kiinaa itseään.
Traditioiden kitkentä on äärimmäisen vaikeaa
On selvää, että eläintorien ja niiden ikivanhojen aasialaiseen kulttuuriin liittyvien traditioiden kitkeminen on erittäin vaikeaa edes kommunistipuolueen mahtikäskyllä.
Kysymyksessä olisi myös Kiinalta jyrkkä poliittinen täyskäännös, sillä Kiinassa valtio on rohkaissut kiinalaisia kasvattamaan villieläimiä ”perinteiseen lääketieteeseen”. Tällaisesta kehoituksesta Kiinan valtion on tietysti vaikea peräytyä ns. kasvojaan menettämättä; mutta nyt jos koskaan siihen on hyvä syy ja tilanne, jota sen pitäisi käyttää hyväksi.
Ihmismieleen ja kulttuuriin syvälle juurtuneet tavat siirtyvät äkisti kiellettynä käytäntöineen tietysti helposti pimeille markkinoille, mutta kun asiaan liittyvien riskien suuruusluokka on paljastunut nyt myös Kiinan johdolle, niin sitä on kannustettava ja painostettava tekemään radikaalejakin toimia asian korjaamiseksi.
Pieni maa viestinviejänä
Pienen puolueettoman ja itsenäisen maan presidentin sanomana tämä kaikki voisi mennä paremminkin perille kuin kilpailevan suurvallan kertomana.
Sillä suurvaltojen antaessa neuvoja toisilleen suurvaltapolitiikka ja sen omat pelisäännöt astuvat aina esiin ja Kiinan reaktio on helpomminkin heti torjuva tyyliin ”älkää puuttuko sisäisiin asioihimme ja vuosituhantiseen kulttuuriimme”.
Ja vaikka presidentti Sauli Niinistö ei itsenäisen ja puolueettoman Suomen presidentti olekaan, vaan vallasta karsittu epäitsenäisen EU-Suomen presidentti, niin hän voisi silti koittaa onneaan ja kertoa nämä asiat Kiinan Xi Jinpingille.
Yrittäminen kannattaa siksi, että panoksena tässä on paitsi lukemattomien villieläinten henki ja kärsimys, myös ei enempää eikä vähempää kuin koko ihmiskuntaa ja maailman taloudellisia perustuksia uhkaavien tartuntautien ennaltaehkäisy.
Niko Aleksanteri Kauko
Perussuomalaiset