Blogit

Mikä on Suomen kansallisruoka? Karjalanpiirakka?

Kalevalan päivänä juhlitaan kansalliseepostamme Kalevalaa sekä suomalaista kulttuuria.

Elias Lönnrot kokosi runoperinnettä talteen matkoillaan Hämeeseen, Savoon, Karjalaan, Lappiin ja erityisesti Vienan Karjalaan. Vähemmän tunnettu on kotipitäjäni Savitaipaleen mies Daniel Europaeus, jonka erityisesti Aunukseen ja Inkeriin suuntautuneiden runonkeruumatkojen tuloksena hänen keräämiään runoja on Kalevalassa lähes yhtä paljon kuin Lönnrotin.

Elias Lönnrot kokosi Kalevalan omien ja Europaeuksen runonkeruumatkojensa pohjalta. Hän päiväsi Kalevalan esipuheen helmikuun 28. päivä 1835, mistä juontuu Kalevalan juhlinta juuri sinä päivänä.

Jouluun ja pääsiäiseen liittyvät tietyt ruoat. Kalevalan päivällä ei ole varsinaista nimikkoruokaa, mutta monet perinteiset ruoat sopivat hyvin juuri suomalaisen ruokakulttuurin juhlistamiseen.

Kalevalan päivänä voi tarjoilla vaikkapa mehevää karjalanpaistia. Kalevalan päivän henkeen sopivat myös erilaiset kalaruoat sekä perinteiset leivonnaiset, kuten ruisleipä, karjalanpiirakka ja kalakukko. Toki Suomessa on paljon paikallisia herkkuja, kuten Lapissa poronkäristys. Meillä Etelä-Karjalassa Lemillä on särä, joka on tehty lampaanlihasta. Ja se on todella hyvää!

Jos pitäisi nimetä yksi ruoka, jonka voisi liittää erityisesti Kalevalan päivään, niin se on mielestäni karjalanpiirakka. Nyt se on EU:n toimesta ”mallisuojattu” eli sen tekotarpeet ja tekotapa on tarkasti määritelty. Jos niistä poiketaan, niin karjalanpiirakan nimeä ei saisi käyttää.

Mitä mieltä sinä olet? Voisiko Kalevalan päivän ottaa päiväksi, jolloin vaalittaisiin suomalaisen kulttuurin ohella myös suomalaista ruokakulttuuria? Ja mikä olisi mielestäsi suomalaisten kansallisruoka ja miksi?

Tietoa julkaisijasta

Reijo Tossavainen

Toisinajattelija. Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.
Eläkeläinen, entinen päätoimittaja-yrittäjä ja kansanedustaja (ps).