Blogit

Norjan mallilla maaseutu kukoistamaan

Kuva Petri Tapola / Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Kuten tiedämme, on Suomen väestö keskittymässä pääasiassa etelän suuriin kaupunkeihin ja maaseutu autioitumassa. Siksi tervehdinkin ilolla harvaan asuttujen alueiden parlamentaarisen työryhmän ehdotusta, jossa harvaan asutuille alueille muuttavat voisivat tulevaisuudessa saada verohelpotusta sekä opintolainaansa anteeksi 2 600 euron arvosta.

Verohelpotuksen esikuvaksi nostettiin Norjan malli, jossa valtionveron osuutta laskettiin reilusta 14 prosentista vajaaseen 11 prosenttiin. Lisäksi harvaan asuttujen alueiden yrityksiltä poistettaisiin työnantajamaksut. Työryhmä esitti myös maksettavaksi syrjäseutulisää harvaan asutuilla alueilla toimiville valtion ja kuntien virkamiehille.

Tämä on tervetullut esitys kaiken tämän tiiviin kaupunkirakentamiskeskustelun lomaan. On tärkeää, että ihmisillä on aidosti mahdollisuus valita asuinpaikkansa, sillä tutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista (etenkin nuoret ja keski-ikäiset) haluaa asua omakotitalossa rauhallisella, väljällä alueella lähellä kaupunkia.

Julkisessa keskustelussa on kuitenkin annettu ymmärtää, että valtaosa suomalaisista pyrkisi kaupunkeihin ja kerrostaloihin. Tämä käsitys perustuu kuitenkin vain tiettyjen väestöryhmien mielipiteisiin ja edustaa lähinnä pääkaupunkiseudun asukkaita.

Itse ainakin henkilökohtaisesti toivon, että valtioneuvosto ryhtyy työryhmän esittämiin toimenpiteisiin ja edesauttaa näin toimenpiteillään elämisen ja työskentelyn mahdollisuuksia myös harvaan asutuilla seuduillamme.

Maarit Tuomi
kaupunginvaltuutettu (ps.), eduskunta-avustaja, lähihoitaja
Hämeen piirin eduskuntavaaliehdokas (ps.)
Maarit Tuomi eduskuntaan 2019

Tietoa julkaisijasta

Lukijan Kirje

Julkaisemme harkiten lukijoiltamme saatuja tekstejä sivuillamme nimellä "Lukijan kirje". Jos haluatte kirjoituksianne julkaistavan, ottakaa yhteyttä yhteydenottolomakkeella.