Blogit

Punavihreän vääristelyn oikomiseen tarvitsemme mediakorjaamon

Äskeisten presidentinvaalien yhteydessä uutena piirteenä oli löytää ehdokkaiden puheista vääriä väittämiä. Löytyihän niitä jokunen ja oli hyvä, että ne korjattiin.

Poliitikko saa vastata kysymykseen heti ja ilman, että hän voisi juuri silloin tarkistaa faktoja. Ei kukaan voi tarkasti muistaa kaikkia mahdollisia yksityiskohtia.

Minua kiusaavat enemmän toimittajien väärät ja epäasialliset väittämät, sillä he ovat valmistelleet kysymykset etukäteen.

Otetaan yksi käytännön esimerkki: Laura Huhtasaari puhui Ylen tv-tentissä presidentin mahdollisuuksista vaikuttaa ulkomaankauppaan. Toimittaja Kirsi Heikel totesi, että presidentin työnkuvaan eivät sellaiset asiat kuulu. Näin toimittaja nolasi ilmeisen tietoisesti Huhtasaaren. On hyvin todennäköistä, että Heikel tiesi, että presidentin valtiovierailujen mukana on useimmiten laaja kauppavaltuuskunta.

Toinen käytännön esimerkki: Toimittaja Maria Pettersson kirjoitti aikoinaan Helsingin Sanomiin jutun, jossa hän ylisti Malmön rauhallisuutta. Jutullaan hän halusi täysin tietoisesti antaa valheellisen kuvan, koska se tuki lehden ja hänen omaa poliittista agendaa.

Esimerkkejä olisi vaikka kuinka paljon. Joka päivältä.

Tarvitsemme mahdollisimman objektiivista ja neutraalia tietoa, jonka pohjalta kansalaiset voivat tehdä omia johtopäätöksiä. Nyt toimittajat ja mediat tarjoavat liian usein väärää ja yksipuolisesti väritettyä tietoa.

Siksi tarvitsemme mediakorjaamon. Paras taho sen ylläpitämiseen ovat riippumattomat verkkojulkaisut. Ongelmana on kuitenkin resurssien puute, sillä verkkojulkaisuja tehdään pitkälti talkoovoimin. Siksi ehdotan, että verkkolehdet yhdistäisivät voimansa. Kukin tahollaan jonkun väärän tai vääristellyn tiedon havaittuaan kirjoittaisi siitä. Nämä jutut julkaistaisiin kootusti kaikissa lehdissä ”mediakorjaamo” otsikon alla.

Ehdotan julkisesti, että mediakorjaamon käynnistäisivät verkkojulkaisut OikeaMedia, Kansalainen ja Nykysuomi. Myöhemmin mukaan otettaisiin myös muita halukkaita.

Demokraattisessa yhteiskunnassa kansalaisilla on oikeus tietää asiat niinkuin ne ovat.

………..

Klikkaa oheisia painikkeita, jotta tämä juttu ja media saa uusia lukijoita. Anna sanan kiertää.

 

Tietoa julkaisijasta

Reijo Tossavainen

Toisinajattelija. Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.
Eläkeläinen, entinen päätoimittaja-yrittäjä ja kansanedustaja (ps).