Blogit

Ruotsalaisessa kansankodissa paukkuu kuin Bagdadissa

”Median leimaaminen huonoksi osoittaa ymmärtämättömyyttä siitä, mikä median rooli vapaassa demokratiassa on. Me olemme totuusbisneksessä.”  Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson valisti meitä näin äskettäin HS-Pravdassa.

Toimiessaan aiemmin HS-Pravdan toimittajana Pettersson kävi Ruotsin Malmössä. Hän kertoi tuolloin lehdessä, että Malmössä vallitsee edelleen idyllinen ruotsalainen kansankoti. Minkäänlaisia järjestyshäiriöitä ei ole. Monikulttuurisuus kukoistaa. Ihmiset elävät sulassa sovussa.

Samalla Pettersson ja HS-Pravda hyökkäsivät rajusti Malmön ongelmista kertovia kohtaan.

Tämä agendajournalismin pahalle haiskahtava kukkanen tulee usein mieleeni kun seuraan Ruotsin tapahtumia.

Onneksi on some, josta olemme voineet lukea ruotsalaisen yhteiskunnan arjen todellisuudesta. Erityisen tarkasti asioista on kertonut PT-Media.

Viime vuonna Ruotsissa aseet paukkuivat yli 300 kertaa ja ruumiita tuli kymmenittäin. Ampumisten taustalla on useimmiten jengiväkivalta. Erilaiset ryhmittymät taistelevat kaupunginosien ja huumekaupan hallinnasta. Ruotsissa on jo puolen sataa niin sanottuja no go -kaupunginosia, jotka ovat viranomaiskontrollin ulkopuolella. Jopa eräs poliisiasema lakkautettiin, koska se oli liian vaarallisella alueella.

Yksin Malmössä väkivaltaisissa verkostoissa on mukana noin kaksisataa nuorta miestä. Heillä on tilillään yhteensä 1779 rikostuomiota.

Tämä joukko ei noudata mitään pelisääntöjä. He ovat tottuneet käyttämään väkivaltaa. He ovat julmia ja arvaamattomia. Lisäksi heillä on paljon aseita.

Tukholmassa ja Göteborgissa vastaavissa ryhmissä on noin 300 henkilöä. Poliisi tietää verkostojen jäsenet, heidän keskinäiset suhteensa ja riidat. Se ei ole silti onnistunut ehkäisemään tulitaisteluja.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven on kutsunut poliisiviranomaiset hätäkokoukseen viimeaikaisten ampumistapausten vuoksi. Löfven lupasi nujertaa maata piinaavan jengiväkivallan. Hän sanoo Verkkouutisissa, että ”olemme tekemisissä kylmäveristen murhaajien kanssa. Nyt tarvitaan todella, todella kovia otteita”.

Maria Pettersson ja HS-Pravda ovat kuitenkin eri mieltä. Tärkeintä on agendajournalismi, ei totuus. Varsinkin toimittajien ammattilehden Journalistin päätoimittajalle.

………….

Klikkaa oheisia painikkeita, jotta tämä blogi ja media saavat uusia lukijoita. Anna sanan kiertää.

 

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Tietoa julkaisijasta

Reijo Tossavainen

Toisinajattelija. Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.
Eläkeläinen, entinen päätoimittaja-yrittäjä ja kansanedustaja (ps).