Blogit

Toimittajien ja tutkijoiden yksipuolisuus on nyt tutkitusti totta

Toimittajat ja päivystävät dosentit väittävät hyvin herkästi, että he eivät aja omia poliittisia ja arvolatautuneita päämääriään. Se on puppua, sillä totuus on täysin toinen. Tämä selviää nyt myös ajatuspaja e2:n äskettäin julkistamasta tutkimuksesta.

Suomalaisista 57 % pitää tutkijoiden julkisia kannanottoja politisoituneina. Eduskuntapuolueiden kannattajista jopa kaksi kolmesta arvioi tutkijoiden kannanottoja henkilökohtaisten näkemysten värittämiksi. Ainoastaan vihreiden ja vasemmistoliiton äänestäjien keskuudessa alle puolet arvioi tutkijoita puolueellisiksi. Se taas johtuu mielestäni pitkälti siitä, että toimittajat ja päivystävät dosentit ovat useimmiten vassareita ja vihreitä.

Suomalaisista 57 % uskoo, että perinteinen media kärjistää yhteiskunnallista keskustelua ja ylikorostaa mielipide-eroja. 47 prosenttia arvioi medioiden kirjoittavan yksipuolisesti maailman tapahtumista. Onneksi nykyään on myös some, joka kertoo usein sen minkä perinteinen media vääristelee tai jättää kokonaan kertomatta.

Toimittajat kyllä hyvin herkästi korostavat juttujensa hyvyyttä. Äskettäin mediat jopa kiillottivat kilpeään kampanjoimalla ”vastuullisen journalismin” puolesta. Kansalaiset näkevät asian täysin toisin ja syystäkin.

Kehityksen suunta on ollut huonompaan. Yhä useampi toimittaja ja tutkija on jonkin sortin punavihreä. Tampereella toimittajan työhön opiskelevista jopa noin puolet ilmoitti puoluekannakseen vihreät ja noin neljännes vasemmistoliiton.

Punavihreä tarkoitushakuisuus näkyy nyt jo ”Journalistin ohjeiden” johdannossa. Aiemmin siellä luki: “Hyvän journalistisen tavan perustana on kansalaisten oikeus saada oikeita ja olennaisia tietoja, joiden avulla he voivat muodostaa totuudenmukaisen kuvan maailmasta ja yhteiskunnasta.” Nyt siinä lukee: “Sananvapaus on demokraattisen yhteiskunnan perusta. Hyvä journalistinen tapa perustuu jokaisen oikeuteen vastaanottaa tietoja ja mielipiteitä.”

Nyt on siis vain oikeus vastaanottaa mukasuvaitsevaiston mieleisekseen suodattamia tietoja ja mielipiteitä, ei oikeita ja olennaisia tietoja.

Elämme agendajournalismin aikaa, sillä yhä useammin punavihreä toimittaja haastattelee punavihreää tutkijaa. Tuore tutkimus osoittaa, että se ei ole jäänyt kansalaisilta huomaamatta.

………..

Klikkaa oheisia painikkeita, jotta tämä blogi ja media saavat uusia lukijoita. Anna sanan kiertää.

 

 

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Tietoa julkaisijasta

Reijo Tossavainen

Toisinajattelija. Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.
Eläkeläinen, entinen päätoimittaja-yrittäjä ja kansanedustaja (ps).