Blogit

’Yläastelaisen’ avoin kirje Yleisradiolle

Toimittajille ja Ylen asiantuntijoille.

Kun organisaatio tai instituutio erehtyy näin pahasti sisällön tuottamisessa ja sosiaaliseen toimintaympäristöön liittyvissä analyyseissä, erityisesti syy-seuraussuhteissa, ikävän tapauksen voi yhden tai kaksi kertaa antaa mennä virhemarginaaliin. Mutta teidän kohdalla asia on siten, että erehdytte merkittävissä globaaleissa ilmiöissä ja niiden liitännäisissä toistuvasti. Tässä kohtaa on jo järkevää mennä itseensä ja pohtia, että mistä tässä koko isossa erehdyksessä on kysymys. Kaikki tämä on huomattavissa erityisesti Yleisradion agendaan liittyvissä oikeisto-vasemmisto-, konservatiivi-liberaali-, traditionalismi-edistyksellisyys-, mies-nainen- sekä rotudiskurssissa.

Ymmärrättekö te, että ennustuksenne, tulkintanne tai asiantuntijalausuntonne eivät suinkaan mene päin honkia siksi, etteikö kaltaisellanne ’asiantuntijaorganisaatiolla’ olisi riittävästi tietoa saatavilla? Tämä johtuu pääsääntöisesti siitä, että teidän funktioon, visioon, arvoihin ja toimintaanne liittyy vahvasti tietty yhteiskunnallinen, sosiaalipsykologinen ja evoluutiopsykologinen agenda, sellainen, joka ei salli teidän puhutella juuri kuplanne ulkopuolisia asioita. Trumpin voittoon uskoi valtava määrä ihmisiä niin USA:ssa, Euroopassa, Aasiassa ja kaikkialla.

Kertaakaan yksikään niistä lukuisista henkilöistä, jotka kommentoivat vaaleja Ylen televisiokanavalla, ei kyennyt tuomaan esiin niitä useita syitä, jotka johtivat Trumpin voittoon ja ennen kaikkea Hillary Clintonin häviöön. Mutta sen lisäksi, että näitä isolle osalle kansasta itsestään selviä syitä ei nostettu esille, menitte jälleen kerran 80-lukulaisittain sieltä, mistä aita on matalin; jaksatte tuoda esiin valkoiset miehet, sukupuoli- ja seksuaaliasiat, rasismin (kattaa uusrasismin, rakenteellisen rasismin, piilorasismin, näennäisrasismin, rasismi-fasismin) sekä lukuisat sellaiset sosio-behaviouristiset sekä geneettiset piirteet, jotka mielestänne selittävät ilmiön yksioikoisesti. Ette ole oikeassa, mutta olette lisäksi pahasti väärässä.

Teillä Yleisradiolla vallitsee ilmapiiri, joka edustaa hyvin globaalia yhteiskunnallista trendiä. Siihen liittyvät liberaali, progressiivinen, monikultuurinen, hypermoderni ja etenkin transatlanttinen ajatus, asenne ja käyttäytyminen. On myös noloa usealla katsojalle ja kuuntelijalle, kun heidän verorahoillaan ylläpidettävän laitoksen korkeasti koulutetut ja maailmaa matkanneet työntekijät ovat selkeästi kadoksissa objektiivisen tiedon suhteen ja niinikään katsovat merkittäviä ja vaikuttavia ilmiöitä väritettyjen paksusankaisten silmälasien läpi. Tai useassa tapauksessa, eivät katso ollenkaan.

Myös olisi mielenkiintoista tietää, että kuinka useat vaalien, terroristihyökkäysten tai väkivaltarikosvyyhtien aikana Ylellä työskentelevät toimittajat ja asiantuntijat ovat tietoisia oman osaamisensa tai tietotaidon vajaavuuksista? Tuleeko teille mieleen, että jos ajattelette ja kommunikoitte toistuvasti samat erheet, niin eikö olisi aika ajatella ’innovatiivisesti’ ja lähestyä asiaa objektiivisesti. Ei tarvitse edes mennä out-of-the-box -ajatteluun.

Sekä mentaalinen toimintanne että käytännön ’field-work’ on erittäin kategorisoivaa ja vastakkain asettelevaa. Teille vanha liitto ja mennyt edustaa jotain negatiivista, mutta ette kaikessa edistyksellisyydessänne ole kyenneet edes puhuttelemaan, saati ratkaisemaan ilmiöiden todellista luonnetta. Tämän kaiken ymmärtäminen ja havaitseminen vaatii Yleisradiolta tulevaisuudessa muutosta mentaliteetin tasolla. On se tulevaisuus sitten Italian ’siirtolaisissa’, Ranskan vaaleissa tai Suomi 100 -konseptissa.

Lukijan kirje

Tagit

Tietoa julkaisijasta

Lukijan Kirje

Julkaisemme harkiten lukijoiltamme saatuja tekstejä sivuillamme nimellä "Lukijan kirje". Jos haluatte kirjoituksianne julkaistavan, ottakaa yhteyttä yhteydenottolomakkeella.

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement