Blogit

Ylen ylläri eli uutisointia Perussuomalaisista

Viikonloppuna perussuomalaiset kokoontuivat Lahteen puolueneuvoston kokoukseen. Moni odotti varmasti vähintäänkin yhtä suurella mielenkiinnolla kuin kokouksen sisältöä sitä, mitä media kokouksesta kertoo.

Ensinnäkin on sanottava, että ihmisen kasvua on aina ilo seurata. Kun introvertista vakosamettihousuissa hiippailleesta sarkastisesta nörtistä kehittyy johtaja, jonka joukoissa seisomista ei nuoren koulutetun ihmisen tarvitse hävetä, mutta jolle sopii myöskin helposti lähestyttävän kansanmiehen rooli, on jotain erittäin poikkeuksellista ollut seurattavissa. Halla-aho kantaa Perussuomalaisten puheenjohtajana roolinsa sen verran uskottavasti, luultavasti johtuen aitoudesta ja vilpittömyydestä, että en laisinkaan kummastele sitä intoa, joka sisäisten riitojen ja pyrkyryyden hämmentämien jäsenten keskuuteen on jälleen laskeutunut. Ylen uutisointi viikonlopulta toi jopa pysäyttävän hyvin esiin Perussuomalaisten jäsenten monimuotoisuutta ja hyvää henkeä, mutta myöskin sitä, että Perussuomalaiset ei ole kiinnostunut alistumaan lattean konsensuspolitiikan orjaksi.

Vaikka lauantaina Ylen pääuutislähetyksessä keskityttiin Turussa järjestetyn Eurooppa-foorumin uutisointiin ja vihjailuihin siitä, kuinka eurooppalaiset populistipuolueet tuhoavat sananvapauden, “liberaalin demokratian”, mitä ikinä se Euroopan Unionista elävien räsynukkejen mielestä tarkoittaakaan, ja aiheuttavan kauhean sokoran ja kaikille tulee vain paha mieli ja uutislähetyksessä Perussuomalaisten kokousta käsiteltiin varsin lyhyesti, oli nettiuutisointi laajempaa ja jopa yllättävää.

Sen sijaan, että olisi kerrottu satuja heilaavista kaljasiepoista ja kaiveltu ne kaikkein erikoisimmat ja vähiten mediaseksikkäät perussuomalaiset esiin, olikin Ylen juttuun valikoitunut kolme erittäin edustavaa ja fiksua, sitä todellista Perussuomalaisten jäsenistöä varsin hyvin läpileikkaavaa henkilöä kertomaan fiiliksiään Halla-ahon Perussuomalaisista.

Liina Veronica Isto on minun silmiini tämän päivän persunuoren ruumiillistuma. Paitsi että hän on erittäin nätti ja edustava nuori nainen, niin hän on myöskin mukava, älykäs ja ajatteleva ihminen. Koska tiedetään, että konservatiiviset arvot ovat nuorison keskuudessa kokeneet jonkinlaisen renessanssin, ovat hänenlaiset nuoret osaltaan houkuttelemassa uutta polvea ennen helposti möhömahaisten pappojen jutuksi leimattuun poliittiseen puolueeseen.

Haastateltua kemiläisrouvaa en valitettavasti tunne, mutta hän varmasti edustaa niitä perussuomalaisia voimanaisia, jotka maakunnissa tekevät eivätkä meinaa. Perussuomalaiset ovat myöskin tehneet fiksusti nostaessaan naisia aktiivisesti esiin, koska suomalaisissa naisissa on se voima, jota Perussuomalaiset tarvitsee menestyäkseen, ja toisaalta Perussuomalaiset pystyy ehkä tarjoamaan naisäänestäjille mahdollisuuden ajatella huomattavasti laajemmin asioista kuin näkökulmat tarkkaan määrittelevät SDP tai vaikkapa Vihreät.

Antti Salminen on puolestaan tuttu jätkä ja hän on aivan ehdottomasti malliesimerkki siitä persuporukasta, jota henkilökohtaisesti tunnen, eli koulutettu nelikymppinen perheenisä, joka on aikansa päätään pudistellen katsellut kaikkea sitä epäoikeudenmukaista unelmahöttöä, jota yhteiskunta on pakkotuputtanut ja löytänyt kanavan vaikuttaa juuri Perussuomalaisista. Luultavasti hänenlaisen älykkään miehen on hyvin helppo samaistua Jussi Halla-ahoon, aivan siis toisella tavalla kuin esimerkiksi Antti Rinteeseen tai Juha Sipilään, joista ei pirukaan ota selvää. Moni onkin minulle todennut, että siinä missä aikaisemmin joutui hieman nolostellen kertomaan, että kuuluu Persuihin tai on äänestänyt perussuomalaista poliitikkoa, on nyt Halla-ahon myötä puolueen imago muuttunut tyylikkäämmäksi ja asiallisemmaksi.

Mutta koska Perussuomalaisilla ei ole syytä tai halua leimautua vain tietyn pienen porukan puolueeksi, oli tärkeää, että puolueen puheenjohtaja painotti lauantaisessa puheessaan sitä, että puolueen tavoite on se, että ne ihmiset, jotka osaavat pitää itsestään huolta, siis juuri nämä anttisalmiset, annetaan elää rauhassa ja valtion turhia heidän elämäänsä puuttumatta, mutta että niistä suomalaisista, jotka eivät pysty itsestään huolehtimaan, pitää yhteiskunta ihan oikeasti huolta.

Me haluamme yhteiskunnan, jossa mahdollisimman moni huolehtii ja kantaa vastuun itsestään, mutta jossa myös pidetään huolta, jotka eivät siihen kykene. Tämä on taloudellisesti mahdollista vain, jos asiakaskunnaksi rajataan oma kansa.”

On hieman hassua, että hyvinvointivaltiossa tuollainen asia on ääneen sanottava ja se on niin erikoista, että minäkin sen tähän nyt kirjoitan ja nostan erikseen esiin, mutta tilanne on Suomessa todella niin paha, että suomalaisen kansan hyvinvoinnin etusijalle nostamisen sijaan on hyväksyttyä länkyttää tyhjiä sanoja jostain “liberaalin demokratian kohtaamasta uhasta” tai pelastaa maailmaa kaatamalla lisää ylimääräisiä maksuja syrjäseutujen autoilijoiden niskaan.

Se, mikä ehkä suurin haastaja Perussuomalaisille tällä hetkellä on, on se paska, jonka Perussuomalaisista lähteneet opportunistit jälkeensä jättivät, eli pystyykkö Halla-ahon Perussuomalaiset vakuuttamaan äänestäjät siitä, että he eivät ole kuten muut, vaan ovat aidosti kiinnostuneita ihmisten hyvinvoinnista ja suomalaisten tulevaisuudesta.

Minut nykyinen perussuomalaisten puolue ja varsinkin nuo puolueen aktiivit vakuuttivat sen verran hyvin, että “en kyllä koskaan” korvautui sillä, että liityin Perussuomalaisten jäseneksi.