Blogit

Afganistan – epäonnistunut valtio

Kuva Newsonline / Flickr / CC BY 2.0

Tätä aihetta on puitu viime aikoina kiivaaseen tahtiin sattuneista syistä, mutta ei se mitään, puidaan vielä lisää!

Kannattaa lukaista: https://fi.wikipedia.org/wiki/Ep%C3%A4onnistunut_valtio

Näiden eniten epäonnistuneiden valtioiden joukossa lähes kaikki ovat maita, joista pyritään kaikin voimin Länsi-Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan sekä osin Australiaan. Kaikki eurooppalaisperäisten jauhonaamojen luomia hyvinvointialueita ja valopilkkuja maailmanhistorian yleensä melkoisen synkässä ja verisessä helminauhassa.

Epäonnistunut valtio ei vain toimi yhtenäisenä valtiona, vaan eri kilpailevat asejoukkiot ottavat kilvan mittaa toisistaan valtaa tavoitellakseen ja vallankumoukset seuraavat toisiaan.

Kansa maksaa ja kärsii sukupolvesta toiseen. Ruokaan, sosiaali- ja terveydenhuoltoon, koulutukseen ja kunnolliseen infrastruktuuriin (vesi-, viemäröinti- sähköverkot, liikenneväylät ym.) ei näytä rahaa riittävän, mutta sotimiseen ja sortamiseen kyllä.

_ _ _

Ei taida olla niin, että Afganistan on täynnä demokratiahaluista, länsimaalaisten käsitysten mukaan ”normaalia” kansaa, jota murhanhimoinen terrorijärjestö Taliban jahtaa.

Viime tapahtumien valossa näyttää siltä, että Afganistan on yhtä kuin Taliban, ja Taliban on yhtä kuin Afganistan. Kansa on kaupunki kaupungilta juhlien päästänyt Talibanin etenemään, ja vuosikymmenien hyvää tarkoittava avustaminen ja kehitysyhteistyö on pyyhkäisty taivaan tuuliin muutamassa viikossa. Klaanijärjestelmä asemiesjoukkioineen palaa tilalle kurittamaan ja alistamaan, ja ne taas noudattelevat omia kulttuurejaan, lakejaan ja primitiivisiä, raakalaismaisia uskontulkintojaan.

_ _ _

Kun länsimaita ja varsinkin USA:ta monet väsymättömästi kritisoivat interventioista näihin alkeellisiin, ihmisoikeuksia karkeasti polkeviin maihin, niin itse erehdyin kuvittelemaan ja ainakin kovasti toivomaan, että esim. ns. arabikevät muuttaisi tuntuvasti sellaisia maita kuin Irak, Libya ja Egypti. Myös Palestiinaan toivoin edistyksen tuulia.

Naisiakin näkyi välillä uutiskuvissa vaatimassa oikeuksiaan. Mutta ei! Naiset ovat kadonneet ja piilotettu taas patriarkaatin alle pimentoon, ja partasuiset urokset hallitsevat entiseen tapaan.

_ _ _

Siitä olen vakuuttunut, että länsimaat eivät voi ”pelastaa” näitä maita. Ne toimivat tahtonsa ja ehkä kapasiteettinsa mukaisesti luoden sitten sen näköisen systeemin rajojensa sisälle, joita niitäkin aina välillä muutellaan sodilla. Lännen pitäisi enintään koettaa vaikuttaa asioihin lähinnä ulkoa päin, kuten kylmän sodan aikana Neuvostoliiton johtamaan itäblokkiin päin.

Onko meillä varaa tuoda kaukomaiden kehitysmaaväkeä tänne täyshoitoon? Ei ole, ei sekä taloudellisesti että yhteiskuntajärjestyksemme ja –rauhamme säilymisenkään näkökulmasta.

Ruotsi on kauhistuttava esimerkki toivottomuudessaan: ulkomaalaistaustaiset gangsterit hallitsevat yhä suurempia alueita ja soluttautuvat koko virka- ja poliittiseen koneistoon. Kukaan ei uskalla todistaa koston pelossa – kukaan ei ole nähnyt tai kuullut mitään. Sosiaalidemokraattisten idealistien nykylapset maksavat ”palmelaisesta” linjasta kallista hintaa.

Hirveitä asioita tapahtuu, mutta Suomen uutiskynnystä ne eivät ylitä. Tai jos jokin sattuu välillä ylittämään, niin hyvin verhotusti ja salaillen siitä kirjoitetaan. Meidän ei ikään kuin haluta tietävän kunnolla ja koko totuutta, vaikka pitäisi saada – ehdottomasti. On nimittäin ne razizmit, näköalattomuudet ja muut masentavat seikat.

_ _ _

Muissa Euroopan maissa on käynnissä sentään jonkinasteista, jo melkeinpä rehellistä, realistiset näkökulmat huomioon ottavaa maahanmuuttokeskustelua. Onko Suomessa? Ja katinkontit! Suomi on aivan alkutekijöissään näissä suhteissa. Herätys ja sallittakoon asioiden tarkastelu kaikilta puolilta ilman vainotuksi tai eristetyksi tulemisen uhkaa.

Tilaa
Ilmoita
guest

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kouvolasto

Tässähän ei ole mistään muusta kyse kuin isosta teatterista. Kaikki tietää Suomen tuolla päättävissä elimissä, että jenkit pitää tietyn päivämäärään asti tukikohtansa ja on taanneet turvallisuuden Kabulin kentällä. Ei sinne muuten olisi suomalaisia edes lähetetty. Umpisurkeaa touhua lehdistöltä muka ajaa tätä asiaa paremmaksi jonkun Eduskunnan tai pressan päätöksellä. Sellasta ihmeellistä ylistämistä, jota ei edes tarvita. Ensinnäkin suomi ei ole voinut kysyä paikalliselta hallinnolta yhtään mitään, koska sellaista toimivaa hallintoa ei edes ole.
Toisekseen, Afganistan ei ole edes valtio enään, vaan se vaatisi uudelleen tunnustamista. Suomalaiset ei sitä yksin edes uskalla sanoa ääneen, mutta toivaa hallintoa sielä ei ole ja talibanterroristi valtio jos annetaan tapahtua, niin sitten sitä on vain tunnustettava hiljaa hyväksyen.
Suomi on maksanut noin miljardin verran parin kymmenen vuoden aikana ja jenkit syytäneet useitakin miljardeja vuodessa Afganistanin tueksi. 40 vuotta sielä on sodittu ja parisssa päivässä haltuun otettu, hukkaan menivät nekin rahat. 13-30% BKT:sta on se määrä rahaa, mitä voidaan edes tuupata tukeakseen valtiota. Afganistan kerää veroina rajhaa noin pari miljardia vuodessa eli 130-300 miljoonaa on hyvin kaukana siitä summasta, mitä Jenkit, Ranska muut EU maat on sitä hallintoa tukeneet. Rahaa ovat saaneet joka suunnasta. Tämä raja ja rajoitus vain siksi, koska se yletön rahan syytäminen aiheuttaa vain korruptiota. Hallinto on kuin pesusieni, sillä on rajallinen kyky imeä itseensä, koska ei ole tarpeeksi henkilöstöä rahaa hyödyntämään. Jos parilla miljardilla on mitoitettu koko toiminta, niin ei se kovin suuri avustuksen saa olla tai sille käy kuin tosiaan pesusienelle johon kaadetaan vettä.. loput tulee yli ja leviää jonnekin hallitsemattomasti.
Jos kaikki pitäisi vakauttaa Afganistanin alueella, niin koskaan ei ole ajateltu siirtomaa alueita ratkaisuna. Jokainen maa vakauttaisi oman alueensa ja alue voisi olla Suomellakin ja oma sotakalusto. Siellä olisi lomakohteita ja työntekijöitä ja kaikki ääriajattelijat lähetettäisiin ulkopuolelle hyvinvoinnista ja vapaudesta. Pian olisi kaikki ääriajattelijat ahdettu hyvin ahtaalle, aseet kerätty pois ja saatu tiiviiseen hallinnan tilaan. Sen jälkeen voitaisiin hallinnoida tässä tilassa olevia ihmisiä. Suomessakin pitäisi näyttää mallia ja sanoa irti islamin virallinen asema uskonnoista. Sehän muistuttaa enemmän ideologiaa joka vain rönsyilee, mitään yhteinäistä ajattelutapaa ei edes ole ellei siirrytä terrorin puolelle. Esim. Italia ja Slovakia ei tunnusta islamia virallisena uskontona. Jos nämä asiat eivät käy, niin sitten pitäkööt valtionsa eikä sinne ole sitten kellään muilla asiaa eikä heiltä sieltä poistumiseen kun se kaikki mitä tekevät on niin tavoiteltavaa jopa kansalaisten mielestä. Jos eivät pistä hanttiin, niin sitten ovat osa sitä yhteiskintaa johon haluavat kaikkien menevän.

Jussi Hämäläinen

Länsimaitten pullamössöllä kasvatetut kansalaiset erehtyvät luulemaan, että ”me kaikki olemme ihmisiä ja samanlaisia ja -arvoisia.”

Totta, me olemme kaikki ihmisiä aivan samoin kuin nälkäinen susilauma ja lauma ylensyöneitä kiinanpalatsikoiria ovat kaikki koiria. Mutta kun sudet ja sylikoirat kohtaavat, mikä lienee tilanne? Vapaus, veljeys ja tasa-arvoisuusko?

Paskastaniat ovat omansa näköisiä, koska niissä asuvat -staanit ovat yhteiskuntansa sellaisiksi ihan itse muokanneet. Eivätkä yhteiskuntaan vaikuttaneet kehystekijät (tärkeimpänä ÄO) muutu, vaikka sitten -staanit tuotaisiinkin länsimaitten syytinkiin. Ainoa muutos on, että länsimainen yhteiskunta alkaa luisumaan kohti paskastaanista yhteiskuntaa. Mitään muuta ei ole tapahtuva.

Näin on ollut, on ja on olevakin. Allahu akbar.

Tietoa julkaisijasta

A drop in the ocean

Olen aika paljon somemaailmassa kokenut keski-ikäinen mieshenkilö, joka kävi näitä tämäntyyppisiä vaihtoehtomediahakuisia nettikeskusteluja jo ennen kuin koko ilmiö oli edes kovin tunnettu. Yleissivistystä on kohtuullisesti ja koulutuspohjaa opistosta yliopistoon.