Blogit

Podcast: Miksi meillä ei ole enää varaa hyvinvointivaltioon?


Episodissa 4 kerron mikä on keskeinen syy siihen miksi meillä ei enää ole varaa eikä mahdollisuuksia ylläpitää hyvinvointivaltiota. Tämä kysymys askarruttaa lähes kaikkia, mutta keneltäkään ei ole tuntunut löytyvän selvää vastausta tähän koko kansakuntaamme puhuttelevaan vakavaan ongelmaan. On oleellista ymmärtää mitä Suomessa muutettiin, että tähän valitettavaan tilanteeseen päädyttiin.

Koska videolla puhun hyvinvointivaltiosta, niin voin tätä käsitettä hieman tässä avata. Hyvinvointivaltio ei toki tarkoita sitä, että sillä on varaa maksaa jatkuvasti yhä suuremmaksi ja suuremmaksi kasvavan yhteiskunnalta apua tarvitsevan joukon elin- ja asuinkustannukset.

Se tärkeämpi ja useimmin keskustelussa unohdettu todellisen hyvinvointivaltion puoli on se, että se pystyy tarjoamaan asukkailleen vaurasta, turvallista ja ennustettavaa elämää. Hyvinvointivaltion taloudellinen malli on sellainen, että se kykenee rakentamaan sellaisen yhteiskunnan, jossa turvaverkkojen varaan tipahtavia ihmisiä on mahdollisimman vähän ja nekin vähät tipahtaneet pysyvät tässä turvaverkossa mahdollisimman lyhyen aikaa. Lisäksi todellisessa hyvinvointiyhteiskunnassa tuloerot pidetään kurissa ja sen asukkailla on hyvinvoinnin tasaisesta jaosta johtuen oikeudenmukaisuuden tunne ja luottamus omaan valtioonsa.

Ongelmahan EU-Suomessa on erityisesti se, että yhteiskunnan apuverkkojen varaan joutuvia ihmisiä on niin paljon, että se käy yhteiskunnalle tavattoman kalliiksi. EU:n taloudellisesta systeemistä aiheutuu lukematon joukko vakavia ongelmia, joita me emme pysty enää kontrolloimaan. Krooninen pitkäaikaisyöttömyys, pätkätyöt, yhä epävarmemmat työsuhteet kaikki aiheuttavat turvattomuutta ja syrjäytymistä ja niiden johdosta syntyy valtavasti erilaisia kalliita sosiaalisia ongelmia kuten alkoholismia, huumeriippuvuutta, mielenterveysongelmia jne.

Lyhyesti tiivistettynä voisi sanoa, että kun EU:n taloudellisessa mallissa ihminen on olemassa taloutta ja sen tarpeita varten, niin hyvinvointivaltiossa tämä on toisinpäin, eli talous on olemassa ihmistä ja hänen tarpeitaan varten.

Ja tällä videolla puhun siitä MIKSI tällaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentaminen ja rahoittaminen on mahdotonta EU-Suomessa.

Tietoa julkaisijasta

Niko A. Kauko

Pitkän linjan itsenäisyysmies ja vankkumaton suomalaisen kansanvallan puolustaja.

Kansallismielisen politiikan tekemiseksi tarvitsemme itsenäisen kansallisvaltion, sillä vain kansallisvaltiolla on käytettävissään ne välineet, joilla kansallismielistä politiikkaa voidaan toteuttaa.