Blogit

Vartija, natsisika?

Kuva: Fremont Street Experience Security Officers on patrol.jpg. Wikimedia Commons. CC-BY-SA-4.0.

Ollaanko nyt siis lakkauttamassa koko turvallisuusala niiden henkirikollisten takia?

Oikea ratkaisu ei ole anarkia ja WLM, vaan turvallisuusalan koulutuksen pidentäminen ja monipuolistaminen. Vertailun vuoksi poliisiväkivalta on Suomessa vähemmän vakava ongelma kuin Yhdysvalloissa, koska koulutus ja pääsyvaatimukset ovat tiukemmat.

Ihmispää on siitä jännä, että jos väkivaltamoodi naksahtaa päälle, oman käytöksen kontrollointi ei ole enää mahdollista. Siksi voimankäyttöön oikeutetut ammattiryhmät tarvitsevat koulutusta ja soveltuvuusseulontaa, jolla varmistetaan että naksahdusherkkyyttä alennetaan ja naksahduksille alttiita ihmisiä ei päästetä vartijoiksi.

Myöskään ”vartija on natsisika” -öyhötys ei edistä hyvää asiaa. Suurin osa vartijoista on kunnon kansalaisia, vaikka joukkoon mahtuu mätämunia, kuten kaikkiin ammattiryhmiin.

Jos työvoimapulan takia on välttämätöntä palkata huonommin koulutettuja vartijoita, näillä voisi olla rajoitetummat voimankäyttöoikeudet kuin korkeammin koulutetuilla.

Oliko kyseessä kuolemantuottamus, tappo vai murha? Tällaiset tapaukset herättävät pohtimaan, mikä on vakaasti harkittua tai poikkeuksellisen raakaa. Jos kyseessä eivät olisi olleet vartijat, vaan satunnaisia naisen kimppuun hyökänneitä humalaisia sekopäitä, mutta tarkoitus ei olisi ollut tappaa, olisiko kyseessä silloin tappo tai murha? Vaikuttaako kuoleman hitaus teon törkeyteen?

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement