Blogit

Valtamedian ”valistustyö” käynnistyi heti

Iltalehti aloitti aikailematta, ennen kuin edes vuoden 2019 ensimmäinen päivä oli päässyt kunnolla valkenemaan: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/8dfff783-a85a-4da4-ac61-bcecb8ebba53 Niin, siis ketä valtamedia valistaa? Valtaväestöä tietysti.

Asiantuntijoiksi lehdykkä valitsi Sitran (Suomen itsenäisyyden juhlarahasto) tulevaisuusasiantuntijan Mikko Dufvan ja Suomen ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan. Nämä miekkoset siis laitettiin pähkäilemään alkaneen vuoden haasteita ihan maailmanlaajuiselle tasolle saakka.

Näistä Dufvan mukaan ”ensi vuonna ongelmia ei enää määritellä, vaan niitä yritetään ratkaista”. Hänen mielestään monet epänormaalit asiat, joita ei osattu vielä äskettäin kuvitella, muuttuvat osaksi arkipäivää, kuten vaikkapa brexit, äärisääilmiöt, geenimuokkaus ja tekoälyassistentit.

Tämäntyyppisistä asioista voi olla itsekin varsin samaa mieltä, ja ne nousevat keskustelunaiheiksi. Mutta sitten alkaa mielestäni lähteä lipsumaan.

Ja sieltä se ampu tulee: Ensimmäisenä top5-luettelossaan Dufva mainitsee tämän päivän Voldemortin, ilmastonmuutoksen!

Niin, paitsi että tämän mörököllin nimen saa mainita, ja se tullaan taatusti tekemään suomalaisille kuluvana vuonna siinä mitassa, että henki on salpautua. Dufva vihjaisee, että asiaan voi vaikuttaa omilla elintavoillaan ja näin vaalivuonna äänestämällä. Tulkitsen asian kehotukseksi äänestää siis niitä, jotka messuavat eniten ilmastonmuutoksesta, vaikka ihmiskunnan osuutta siihen ei edes kunnolla tiedetä.

Käy kuten monet ennakoivat: a.) ainakin eduskuntavaaleista tehdään ilmastovaalit, sekä b.) kansalaiset tässä maassa laitetaan kokemaan huonoa omaatuntoa kaikesta kulutuksestaan ja normielämän touhuistaan, vaikka Suomi on maailman puhtaimpia, ja ne todelliset supersaastuttajakehitysmaat pistävät pystyyn lisää ja lisää tupruttavia tehtaitaan.

Näin käy, vaikka jo nyt esim. Intian pääkaupunki Delhi (New Delhi) on välillä niin saasteinen, että mittarien asteikot loppuvat kesken ja asukkaat ovat välittömässä hengenvaarassa. Vilkaise esim. https://www.kauppalehti.fi/uutiset/ilmastovouhotus-on-iso-vitsi/882f8441-b6c8-37c9-a099-406f8dbcc414

Mutta sinä suomalainen mökkeilijä: äläpäs pistä koivuhalkoakaan enää saunanpesääsi – levität pienhiukkasia ja olet katala ilmastonpilaaja! Näin näyttävät ajattelevan ne fanaattisimmat luonnonsuojelijat, jotka asuvat suurkaupungeissa ja joiden omat kulmakunnat ovat eniten myrkyttyneitä ihmisen toiminnasta, ja se on tutkitusti tosiasia. Loogista, eikö?

Kysymykseen, mitä vuonna 2019 on sitten odotettavissa, pitäisikö ihmisten varautua johonkin, Dufva kehottaa ”kuvittelemaan” toivottavia tulevaisuuksia.

Muita asioita Dufvalta pidän itsestäänselvyyksien luettelona, joiden johtopäättelemiseen ei komeita tutkijantitteleitä tarvita. Suomi on niissä melko mikroskooppinen toimija.

Dufva mainitsee, että ”ihmisten luottamus Facebookiin ja sen kaltaisiin yrityksiin laskee entisestään. Datan omistajuuden lisäksi huomio kiinnittyy myös algoritmeihin, eli siihen, miten dataa käytetään ja millaisia päätöksiä sen pohjalta tehdään”. Kysynpä vain, mitähän tämäkin tarkoittaa ja keihin näitä asioita sovelletaan? Meihin rivikansalaisiinko?

Ja se, että vaikka esim. ”Naamakirja” itse julkaisisi ihan kaiken, mitä haluat ilman ”banaaneja”, niin EU:han se tässä viime kädessä rajoittaa ja sensuroi uhkasakkojensa kanssa. Diktatuurit ja painajaisvaltiot kaikkialla maailmassa tekevät samoin: rajoittavat sananvapautta ja aivopesevät. Euroopan unionin ei pitäisi hivuttautua samaan pahamaineiseen seuraan.

Iltalehti jatkaa: ”EU:n vuodesta on Dufvan mukaan tulossa haasteellinen. Vuonna 2019 EU:n tulevaisuus ja rooli herättävät keskustelua maailmanpolitiikassa, mutta myös Suomessa. Suomen kolmas kausi EU-puheenjohtajana alkaa 1. heinäkuuta 2019.”

Jotenkin tuntuu, ettei edes haluaisi tietää, mitä kaaosta, rikoslööppejä, vainoamista, peittelyä ja manipulaatiota tämä kaikki tuottaa tänä vuonna! Sääli viattomia oheiskärsijöitä; tyhmistä päättäjistä kärsii koko kansa. Mutta ne voi vaihtaa – vaaleissa.

Dufva: ”Suomen vaalien suhteen toivon, että keskustelu suuntautuu rohkeasti toivottaviin tulevaisuuksiin erilaisten uhkakuvien maalailun sijaan.” Hieman tylsää toistaa itseään, mutta on tullut jo parikin kertaa todettua, että eräin osin EU:ssa on muutoksen tuulia; ne voisivat vielä muuttaa tilannetta täälläkin suotuisampaan suuntaan. Asteittain palautuva itsenäisyys Euroopan maille – siinä se. EU:lta ei kiristämis- eikä pakottamistoimia jäsenilleen!

Toisen Iltalehden haastatteleman tutkijan, Mika Aaltolan, juttuja pidän köykäisinä kuin tomusokeria joulutortun päällä. Hän keskittyy lähinnä USA:n Trumpin nuijimiseen. Aaltola toiveikkaana hehkuttaa, että ”syyttäjän tutkimukset Trumpin ympärillä tiivistynevät”. Lisäksi ”todennäköisyys yritykselle asettaa hänet (Trump) viraltapanomenettelyyn kasvaa kongressissa”. Mölähtääpä Aaltola vielä, että ”Valkoisessa talossa ei ole enää aikuisia jäljellä”.

Mieluummin voisi veikata, että katsotaanpa, saavatko Suomen valtamedia ja oppineisto Trumpia nurin tänäkään vuonna. Yritys on varmasti kova yhdessä Trumpin amerikkalaisine poliittisine arkkivihollisineen, joilta he aineksensa agendaansa saavat ja apinoivat parjauksia sellaisenaan. Tämä väkikö sitten painostaa muita kaihtamaan valhe- ja vihapuhetta?

Mikä olennaisinta ja täysin vastuutonta sekä subjektiivisesti (yksilöiden itsensä kokemana) että objektiivisesti (yleisesti hyväksytyin mittarein ja tutkimustuloksin) tarkasteltuna on, että kahta avainasiaa nämä asiantuntijat eivät mainitse: 1.) kehitysmaiden väestön valtavaa liikakasvua ja 2.) tämän väestön rynnimistä tänne länsimaailmaan muuttamaan sitä ikuisiksi ajoiksi. Lopputulos ei ehkä tule miellyttämään useimpia täällä – eikä jälkipolviakaan.

Mitä valtavirtatutkijat, valtavirtapoliitikot ja valtavirtalehdistö hakevat kiertelemällä, vähättelemällä ja mitätöimällä näitä uhkakuvia, jotka ovat yhtä todellisia kuin ilma, jota hengitämme? Silti toivotan valot yläkertaan sytyttävää uutta vuotta itse kullekin.

Tietoa julkaisijasta

A drop in the ocean

Olen aika paljon somemaailmassa kokenut keski-ikäinen mieshenkilö, joka kävi näitä tämäntyyppisiä vaihtoehtomediahakuisia nettikeskusteluja jo ennen kuin koko ilmiö oli edes kovin tunnettu. Yleissivistystä on kohtuullisesti ja koulutuspohjaa opistosta yliopistoon.

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement