Blogit

Ylen rahoituksesta ja tarkoituksesta

Kuvan tekijä tuntematon

ESS mielipidepalstalla on käyty keskustelua Ylen toiminnasta ja rahoituksesta. Matias Granlund nostaa esille omassa kirjoituksessaan (ESS 10.12.) tarpeen tarkastella myös Ylen rahoitusta mahdollisena leikkauskohteena, koska joka tapauksessa kaikesta joudutaan tinkimään, mikäli Suomi hyvinvointivaltion aseman jatkossa aikoo säilyttää. Esimerkkinä kyseenalaisina Ylen rahoittamina tuotantoina mainitaan ohjelmista Sohvaperunat, Sinkut paljaana, Tarinoita vessasta tai Pillupäiväkirjat.

Ylen viestintä- ja brändijohtaja vastaa Ylen puolesta 13.12. ohittaen ensimmäisen kirjoituksen pääpointin ja keskittyen puolustamaan mainittuja ohjelmia. Lisäksi Jere Nurminen viittaa Ylen lakisääteisiin tehtäviin kuten “virikkeellinen viihde”, ”monipuolinen tieto” ja “itsensä kehittämisen mahdollisuus”. Jää jokaisen katsojan arvioitavaksi edustaako ohjelmatarjonta ja nimeltä mainitut ohjelmat näitä lakisääteisiä tehtäviä. Myöskään mitään tutkimusta ei ole julkaistu, että nimenomaan Ylen viihdetarjonta olisi lisännyt kansalaisten henkistä hyvinvointia kriisiaikoina, kuten Nurminen myös toteaa omassa vastauksessaan.

Onkin erittäin hyvä, että juuri Yle itse ottaa lakisääteiset tehtävänsä tarkastelun kohteeksi. Laissa todetaan myös, että Ylen tulee ylläpitää ulkomaille suunnattua ohjelmatarjontaa, tuottaa palveluja suomen kansalliskielillä ja vaikkapa tarjota hartausohjelmia. Loppujen lopuksi lakisääteinen tehtävälista on melko tiivis, enkä tarkoita, että juuri näistä mainituista palveluista tulisi luopua. Eri palvelujen laajuutta tulee kuitenkin myös Ylen osalta veronmaksajien rahoittamana palveluna kiihkotta harkita.

Ongelmaksi on muodostunut Ylen rahoitus, joka on kerätty vuodesta 2013 lähtien Yle-verona silloin määritetyn indeksiin sidotun vuosibudjetin mukaan. Tämä ei ole kannustanut ohjelmatuotannossa keskittymään päätehtäviin ja kustannusten hallintaan. Lisäksi aiempaan malliin nähden veroa kerätään tulorajojen mukaan, pahimmillaan kolmelta työssäkäyvältä henkilöltä samasta kotitaloudesta.

Talouselämä kertoo tuoreessa jutussaan, että kallistuneet elinkustannukset tulevat paisuttamaan Ylen budjettia entisestään siten, että: “2023 talousarvioesityksen mukaan Ylelle siirrettävä määräraha onkin ensi vuonna lähes 576 M€” ja vuoteen 2026 mennessä jo 622 miljoonaa euroa vuodessa. On selvää, että myös Ylen on tarkasteltava miten se lakisääteiset tehtävänsä jatkossa tulee hoitamaan, samanlaista rahoitusautomaattia ei Euroopasta löydy. Mallia voi hakea vaikka Virosta.

Ylen kulujen karsimisen voi aloittaa toimitusjohtajan ja johtoryhmän palkoista. Ylen toimitusjohtajan vuosipalkkio on reilusti yli 300 000 euroa ja johtoryhmän muiden 11 jäsenen palkat yhteensä noin 1,8 miljoonaa. Kaikkia menoeriä joudutaan joka tapauksessa taloustilanteen vuoksi tarkastelemaan ja leikkauksia on pakko tehdä.

Oma erikoisuutensa koko keskustelussa on se, että Yleltä löytyy näköjään johtaja, jonka tehtäviin kuuluu lukea maakuntalehtien mielipidepalstoja ja kirjoittaa vastineita yksittäisten ohjelmien tarpeellisuuden puolesta.

Onko tässä rahan- ja ajankäyttö ihan varmasti mietitty oikein ?

Pia Kuparinen, EK-vaaliehdokas, Hämeen vaalipiiri

(kirjoitus julkaistu osittain ESS 27.12.2022)

Tilaa
Ilmoita
guest

11 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juhaII

MAKSUMUURIN taa, niin kuin YLE:n agenda on kyyrätä SUOMALAISET saunan taa!!!

Yrjö

YLE on saastunut. YLE on WEFin äänitorvi. Uutis- ja ajankohtaistoimintaa ohjaa CIA.
Ja me veronmaksajat tämän maksamme.

Jallu

Haluaisin tietää kuinka suuri on YLE:n urheilutoimitus. Jokainen urheilulaji golfista maahockeyhin tarvitsee muka erikoisasiantuntijan. Niitä tulee melkoinen määrä. Osakeyhtiölaki kuitenkin kieltää YLE:ä muka antamasta tarkkoja tietoja yksityiskohdista. Eikö YLE:n hallitus muka voisi määrätä näin?

pöh

Kuvituskuvassa maaginen ylen taikahanska joka karkoittaa raiskaajat 😀

Mutta joo on aika paha että ihmiset joutuu pakolla maksamaan omasta aivopesustaan, ja maksamaan joutuu vaikka kuinka kiertäisi kaukaa kaiken ylen propagandan.

Hema

Omistatko älypuhelimen? Onnitteluni, maksat siitä että olet jatkuvan mainontatarkkailun alaisena, maksat siitä että liikkumistasi seurataan ja keinoäly tallentaa puhettasi. Tämä sinusta kerätty tieto vuoden osalta on arvokkaampi summa kuin mitä itse maksat tästä ”palvelusta” elinikäsi aikana. Lista asioista joihin pelkkä älypuhein liittyy, olisi liian pitkä tänne, joten pysyn tiiviinä.
Se totuttaa sinua jatkuvaan tarkkailuun, se totuttaa sinut riippuvaiseksi vikipedian kaltaisiiin valheenkoontitietokantoihin – on siellä muutamia faktojakin, se opetta sinut luopumaan konkreettisesta valuutasta (mielestäni yksi pahimpia seikkoja) ja voitte varmasti päätellä, kuinka helppoa on hiljentää esim. jokin poliittinen vastustaja, jos hänen varallisuutensa voidaan ”hävittää” näppäimistöllä.
Sano ’ei kiitos’ kaikelle mitä et aidosti tarvitse.

Juha

Heh. Göbbels olisi ollut mielissään tällaisesta propaganda laitoksesta, jossa veronmaksajat maksavat niille pakko syötettävän propagandan. Ei edes Stalin olisi keksinyt YLE maksua joka on jokaisen diktaattorin märkä päiväuni.

Voin ennustaa teille ensivuoden 2023 propagandapläjäykset. Nyt on koronahuijaus kuopattu jotta aivopestyt pystyisivät keskittymään näihin uusiin psykologisen ohjelmoinnin teemoihin.

1. Ukraina on numero Uno.. jos ette saanut tarpeeksi Putinia kuluneena vuotena niin voin taata että ensivuonna saatte silmät korvat täyteen tätä ryssävihaa ym ydinpommipelkoa

2. Ruokakriisikusetus, energiakriisikusetus, ilmastokusetus on numero kaksi. Tätä tykitetään teille kybällä tuutin täydeltä ilmastotuubaa. Ja ruoka loppuu ja sähkökatkoa bensa hinnan nousua ja muuta mukavaa on kaikille tiedossa. Syökää torakoita ja käykää kylmässä suihkussa.

3. Ensi vuosi on LAMA vuosi.. talous ROMAHTAAA.. näin on päätetty.. suuri nollaus tulee 2023

4. Seuraava PANDEMIA. Tämän takia koronahuijaus loppui kun luvassa on uusi entistä tappavampi virushuijaus.

5. Sukupuolihulluus. Se on kuulkaa kansainvälinen PRIDEvuosi ja sitä jaksetaan veivata joka päivä töllössä.

6. DIGI raha ja -identiteetti.. sosiaalinen pisteytys jne. Tätä tuupataan 24/7 kyllästymiseen asti.

Että semmonen TV kanavoinnin ja ohjelmoinnin vuosi on teille aivopestyt lampaat tiedossa 2023

Lisätietoa tästä linkistä

https://www.weforum.org/agenda/2022/06/davos-2022-key-themes-global-cooperation-health-equity-digital-inclusion-economic-outlook/

pöh

Ensivuonna 2023 tulee myös uusi ”plandemia”, sekin on jo päätetty.
Pelolla johtamisen makuun kun on päästy niin eihän sitä voi lopettaa.
Tarpeeksi kun ihmisiä pelotellaan niin saadaan läpi ihan mitä vain mitä ihmiset ei ikinä muuten hyväksyisi.

pöh

Nii ja koronasta luulisi jokaisen jo tajuavan mikä huijaus on kyseessä.
Samojen järjettömien tilastojen mukaan siihen kuolee nyt viikossa samanverran ihmisiä kuin aikasemmin vuodessa.
Ja sillon aiemmin oli täysi paniikki päällä.
Onneksi en kaikesta painostuksesta huolimatta ottanut yhtä ainoaa ”rokotetta”.
Juu on ikävä tauti, mutta silti aivan liioiteltu, ja nyt se poliittisella päätöksellä lopetettiin 😀
Eikö ne voisi poliittisella päätöksellä lopettaa kaikki syövät ja muut samalla?

Juha

Aivan. Tämän flunssapsykoosi viimeistään paljasti kaikille älyllisille olennoille mikä propagandalaitos YLE on

https://youtu.be/5_arPDM2tR4

Hema

Muistan lapsena ymmärtäneeni, kun sain vastauksen – kysymääni – miksi TV-lupamaksuja kerätään. En nyt asiavirheiden pelossa toista muisteloitani, mutta myöhemmin ihmettelin mitä senkaltaista YLE tuottaa lisää, että veromuutos on perusteltu. Tottakai ne ihmiset, jotka saavat elantonsa tuosta verokertymästä näkevät siinä tarpeen. Se ei yllätä tai loukkaa minua.
Areena; Esimerkkinä oikein toimiva, kiistatta hyvin ylläpidetty ja vakaa palvelu, mutta missä kohdin sovimme että hekin joilla internet mahdollisuutta ei ole, osallistuvat maksutalkoisiin?
Maksan Internet-palvelun tarjoajalle käyttöoikeudesta kaistaan jossa data liikkuu. Jos palvelu ei ole mieleiseni, lopetan sen käytön. Maksan silti YLE-veroa. Maksan sähköstä, sähkölaitteista, tai sitten en maksa enkä niitä käytä, mutta YLE-veroa maksan yhä. Mitä palveluita saan YLE-veroani vastaan nyt, kun leikisti luovuin sähkölaitteistani?
Toisin sanoen, ymmärtäisin YLE-veron, mikäli se takaisi automaattisesti internet päätteen omalla virtaliittymällään. Sillä kuuluisi radio, näkysi YLE:n tarjonta ja pääsisi areenaan. Lisäksi kaikissa yksittäisissä ohjelmissa olisi äänestyspainike (kyllä/ei), ettemme tuhlaisi liiaksi resursseja johonkin tarpeettomana nähtyyn sisältöön.
Ennenkuin voin päättää reaaliaikaisesti (päätöstenteon yhteydessä) mihin maksamaani veroa tullaan aidosti käyttämään, jatkan jo omaksumassani näkemyksessä. Kaikki verotus on varkautta. Ainoa taho suomessa joka meidät voi ”laillisesti” vangita maksamattomista maksuista on valtio. Tiedän, ei ole velkavankeutta käytössä meillä, ei. Noinkohan saisin silti rauhassa jatkaa, jos kieltäytyisin veroista?
Ehkä kokeilen muuntua sukupuoleltani senkaltaiseksi jota verot eivät koske.

sonni ikuinen

yle vero on perseestä

Tietoa julkaisijasta

Pia Kuparinen

EK-vaaliehdokas (ps.) 2023 vaaleissa.
Kaupunginvaltuutettu, kh:n jäsen, Kanta-Hämeen perusnaiset vpj.
Koti, Uskonto, Isänmaa. Omavaraisuus, Turvallisuus, Ostovoima!