Blogit

Sotauutisointi ei ole kauhukirjallisuutta

Kuva: Hiroshima-after-the-bomb (6018958296).jpg. Wikimedia Commons.

Sodasta ei voi uutisoida pelkästään kirjoittamalla yksityiskohdilla mehustelevia nyyhky- tai kauhutarinoita siviileiden kärsimyksistä ja rivisotilaiden rikoksista. Nämä ovat vain osa kokonaisuutta, vaikka kirjoitukset olisivat rehellisiä. Konfliktin juurisyitä ja sodan diplomatiaa ne eivät auta ymmärtämään.

Sotien kaikki osapuolet syyllistyvät sotarikoksiin. Jos sodasta kirjoittava toimittaja tai tutkija valikoi raportoitavaksi vain yhden osapuolen sotarikoksia, hän voi mielivaltaisesti valita, kummasta osapuolesta maalaa syyllisen ja kummasta uhrin. Reaalitodellisuudella ei ole tässä likaisessa pelissä mitään väliä, vaan ainoastaan toimittajien valinnoilla.

Inhorealismi (jota kirjallisuudentutkijat nimittävät naturalismiksi) kaunokirjallisuuden tyylisuuntana on tietysti tuottoisa bisnes, kun sitä markkinoidaan totena.

Toimittajien tulisi miettiä vastuutaan sen lisäksi, että saavat juttunsa myydyiksi. Oikein toteutettuina nämä eivät sulje toisiaan pois, vaan parhaimmillaan täydentävät toisiaan. Kansa ei ole tyhmä. Faktojen tarkistaminen on internetin kaudella nopeampaa kuin aikana, jona paperilehti saneli totuuden.

Toimittajien pitäisi aina haastatella konfliktin molempia osapuolia kun se vain on mahdollista. Oli aihe mikä hyvänsä ja sitten kuinka vahva mielipide kriisin hoidosta.

Silloin tällöin kannattaa asettaa oma näkemys kokonaan syrjään ja tarkastella aihetta yltiöneutraalisti. Kissa tiskiin ja faktat pöydälle. Lue vastapuolen propagandaa ja vertaa sitä omaa mielipidettäsi puoltavaan propagandaan. Kun vastaan tulee kaksi väitettä, jotka eivät voi mitenkään olla totta samaan aikaan, tutki asian taustat. Lopputulos voi yllättää.

Jopa Venäjän ymmärtäjien kanssa voi puhua niin kuin normaalin ihmisen.

Tilaa
Ilmoita
guest

5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Puolueeton

Kerrankin terve ohje uutisten kirjoittelua ja miksi ei niiden kommentoimistakin ohjaava artikkeli. Sota on kansalaisten osalta rankka ratkaisu. Sota on valtaa pitävien demokratian massiivista idiotismia.

Viimeksi muokattu 12 päivää sitten by Puolueeton
Tapio

Sotauutisointi on uutisia, eikä muuta. Analyysit jne. On sitten ihan muuta.

Ruoste Iskee

Kokemukseni mukaan, aika vaikea on keskutella nimenomaan venäjänmielisen kanssa. Tuollaisen kanssa ei voi keskustella ainakaan sodasta ja vaikka olen kuinka pidättäytynyt keskustelemasta sodasta, niin aina vastapuoli(venäjämielinen) Alkaa jossain vaiheessa lässyttämään sodasta, ihan kun se olisi noilla sisäänrakennettu toistolaite. Pakko tuollaiset on karsia tuttavapiireistä. Itteä ei kiinnosta jauhaa enää koko sodasta, tuo kun alkaa jossain, niin ei mene kauaa kun häippään paikalta. Suomikin voisi keskittyä omaan kansaansa eikä levitellä rahoja, ammuksia ja aseitamme rajojemme ulkopuolelle.

p.grandell

suomenkansa on rehellistä, mutta lammasmaisen tyhmä aina uskomaan johtajiaansa, kunpa nyt nuorempi sukupolvi oppisi lukemaan rivien välistä. tosi, picku tyhmä suomi heittää miljardeja sotaan ja kehitys maihin silmää räpäyttämättä, tässä vuosia sitten ruotsissa oli jokunen suomalainen sota veteraani hengissä, ruotsista pyydettiin heille 160 000 rahoitusta, sanottiin hölmölässä, ei ole budjeitu, ei ole fyrckaa, kylläkin 3 maiden raketti-insinööreille ja perhanan ukrainaan lapioidaan velka rahalla miljardeja? ihme maa tämä tom of finland, onko kaikki ihan tolloja, kyllä ministeri viinasesta olisi nyt ollut duunin paicka. kumma sota psykoosi kaikilla, menisivät nämä päättäjät itse perheineen ja sukulaisineen sinne sotimaan. 4 tuntia keki-ikä eturintamalla, tervemenoa, maata puolustamaan ehkä maailman natsein korruptoituneeseen maahan, mitä meillä ei ole osaa eikä arpaa, kuten natokin, mitä helvettiä täällä pyörivät creepy joen usa on muutenkin itse kohta sisällissodassa. pysyisivät nyt vaan siellä rapakon takana. hyvin ollaan pärjätty ilman sionisteja. itse ollut angolassa ,djiboutissa sudanissa, jne. palvellut ranskan ja brittien laivoilla konepäällikkönä. olin jopa irakissa/iranissa kun schaahi ajettiin ulos maasta.noh suomen pitäisi olla neutraali ja pitää turpansa tukossa, tuo stubbin perhana on jutku, sionistien kätyri, ei suomesta välitä. jenkkien ja brysselin huo#a….

Juha

Sodan ensimmäinen uhri on totuus

Vaikea uskoa uutisoinnin luotettavuuteen
https://youtu.be/ciG62eCrRCA?si=VqHg2TShj3wjDzzK

Tagit