Blogit

Sota ja heimoajattelu

Kuva: Red army soldiers at Komarno 1944.jpg. Wikimedia Commons. Lisenssi: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

Samat, joiden mielestä esim. Palestiinassa tai neuvostotasavalloissa tapahtuneet väestönvaihtoprojektit ovat olleet jollain lailla eettisesti kyseenalaisia eivätkä ole johtaneet hyvään, haluavat täsmälleen samanlaista projektia omaan kotimaahansa.

Taitaa olla maailmanhistoriallisesti varsin uniikki ilmiö. Onko missään toisessa korkeakulttuurissa missään päin maailmaa koskaan uskottu (ehkä satunnaisia pieniä uskonlahkoja lukuunottamatta), että oman viiteryhmän kutistuminen olemattomiin on hyvä asia? Ja että eri tavalla ajattelevat ovat pahoja ihmisiä ja terroristeja?

Keksin yhden vertailukohdan. Atsteekkivaltakunnassa jotkut saarretuista vähemmistökansallisuuksista valikoidut ihmisuhrit astelivat uhrialttarille ylpeinä.

Kaikki lienevät samaa mieltä, että heimoajattelu ja rasismi johtuvat siitä, että olemme perusrakenteeltamme villieläimiä. Olitpa kenen puolella hyvänsä ja olivatpa uskonnolliset käsityksesi hyvän ja pahan alkuperästä mitä ikinä ovat, perustotuuksista ei liene epäselvyyttä.

Joillakin on ikävä kyllä harhainen käsitys, että taipumus heimoajatteluun katoaisi ihmiskunnasta sillä, että julistaudumme hyviksi ihmisiksi jotka eivät ole yhtään rasisteja.

Näin ei ole, vaan heimoajattelu on syvälle juurtunut kaikkiin osapuoliin ja tulee aina olemaan, koska sillä on biologinen pohja. Samoin on ihmislajin sotaisuudella.

Puolustussota ei ole hirvein onnettomuus, joka kansakuntaa voi kohdata.

Pahinta mitä voi tapahtua on sisällissota. Se hajottaa kansakunnan surullisimmassa tapauksessa pysyvästi.

Siksi meidän tulee kyetä keskustelemaan asioista aikuismaisesti silloinkin, kun jostakin on perustavanlaatuista erimielisyyttä.

Miksi kaikki ”syntyvyyden nostamisen” nimissä itärajan yli tuodut ulkomaalaiset ovat miehiä?

Tilaa
Ilmoita
guest

1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Joku tolkku

Vaihtelu virkistää, totesi hallitus tiedotteessaan kun väestön vaihtoi.